Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Δεν πρόκειται να εμπλακεί σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι δεν είναι εδώ για να διαχειριστεί το Κυπριακό επικοινωνιακά.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην εκδήλωση για τους Αγνοουμένους, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τις νέες προκλητικές δηλώσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ, είπε ότι «δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι δημόσιας αντιπαράθεσης, διότι για παιχνίδι πρόκειται, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, με τον κ. Τατάρ.

Δεν πρόκειται να επιλυθεί το Κυπριακό μέσα από δημόσια διαπραγμάτευση. Είμαι εδώ με αποφασιστικότητα, με σοβαρότητα, με ρεαλισμό και θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για σπάσιμο του αδιεξόδου, για επανέναρξη των συνομιλιών και για επίλυση του Κυπριακού.

Και αν μου επιτρέπει ο κ. Τατάρ να τον προτρέψω να δει τι θέλει η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που είναι μέρος του κυπριακού λαού που είναι σαφώς υπέρ της επανένωσης, υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω τους πεσόντες και τους αγνοούμενους μας, ένα ανθρωπιστικό θέμα για το οποίο πρέπει μακριά από τις όποιες πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, η πάροδος του χρόνου αντιλαμβάνεστε δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες, περισσότερα προβλήματα και είναι για αυτό τον λόγο που από την πρώτη συνάντηση που είχα με τον κ. Τατάρ πριν την ανάληψη ακόμη των καθηκόντων μου, αλλά και πρόσφατα, γραπτώς, ζήτησα να γίνει αυτή η επίσκεψη (στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι) και χαίρομαι που υπήρξε θετική ανταπόκριση. Εργαζόμαστε και θεωρώ ότι έχουμε καταλήξει και σε ένα κοινό ανακοινωθέν, να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα ειδικότερα για αυτό το ανθρωπιστικό θέμα και ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση, και πάνω από όλα, γιατί εκεί βρίσκεται το κλειδί, να υπάρξει ειδικότερα συνεργασία από πλευράς Τουρκίας, είτε αυτό αφορά τις στρατιωτικές ζώνες είτε τα αρχεία του τουρκικού στρατού».

Ερωτηθείς αν έχει κλείσει η ημερομηνία της επίσκεψης στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο, θα είναι στα τέλη Ιουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει την κάθοδο του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «αναμένουμε τον κ. Ερντογάν να έρθει, θα ακούσουμε τι θα πει και θα είμαστε εδώ να το σχολιάσουμε. Η προσέγγιση μου είναι ότι δεν πρόκειται να εμπλακώ σε μια δημόσια αντιπαράθεση. Δεν είμαι εδώ για να διαχειριστώ το Κυπριακό επικοινωνιακά, με ενδιαφέρει η ουσία και η ουσία είναι πώς σπάζουμε το αδιέξοδο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».