Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μιχάλης Γιωργάλλας

Όλες οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη αποσκοπούν στην άρση του αδιεξόδου και στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας για συνέχιση του αγώνα.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο πεσόντων Τεθωρακισμένων που διοργανώθηκε χθες από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Τεθωρακισμένων, τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ, Ανδρέας Λουκά, ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε πως μέσω των συνομιλιών θα φτάσουμε σε μια βιώσιμη, έντιμη και κοινά αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα απελευθερώσει την πατρίδα μας, θα την αποδεσμεύει από τα στρατεύματα κατοχής και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων πολιτών της Κύπρου. 

«Η συγκυρία» τόνισε ο ΥΠΑΜ, «καλεί για συνέχιση του αγώνα με ορθοφροσύνη, ενότητα και ομοψυχία. Οφείλουμε να βαδίζουμε στον δρόμο, που οι ήρωες Μαυροσκούφηδες, με το ιερό παράδειγμά τους, το ήθος, τον αγώνα και τη θυσία τους μας υποδεικνύουν».

Όπως είπε, φέτος συμπληρώνεται σχεδόν μισός αιώνας από το σκοτεινό καλοκαίρι της Κύπρου. Μισός αιώνας από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία βίωσε την τραγικότερη περίοδο από την ίδρυση της.

«Τότε που οι ισχύουσες πολιτικές συνθήκες, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, το διχαστικό κλίμα ανάμεσα στον λαό και το συνεπακόλουθο πραξικόπημα κατά της νόμιμης Κυβέρνησης Μακαρίου, επέτρεψαν στην Τουρκία να εφαρμόσει τον άνομο σχεδιασμό διχοτόμησης του νησιού».

Σήμερα, 49 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, πρόσθεσε, «οι συνέπειες του εγκλήματος του 1974 συνεχίζουν να βασανίζουν την πατρίδα και τον λαό μας».

Ο κ. Γιωργάλλας έστρεψε «με ευλάβεια και σεβασμό», τη σκέψη στους πεσόντες των τεθωρακισμένων, τα ονόματα των οποίων, που παρά το γεγονός ότι συμπληρώνονται φέτος σαράντα εννέα χρόνια από την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, συνεχίζουν να συμπεριλαμβάνονται στον θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων.

«Η ανιδιοτελής απόφασή τους να ταχθούν μέχρις εσχάτων στον αγώνα υπεράσπισης της πατρίδα μας, μας καλεί για συνέχιση και των δικών μας προσπαθειών», κατέληξε.