Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χριστοδουλιδης ευρωπαικο συμβουλιο 2

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για εξελίξεις στο κυπριακό που δύναται να κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στις δηλώσεις του κατά την άφιξη του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, δήλωσε πως την ερχόμενη βδομάδα περιμένει στην Κύπρο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πιθανή επίσκεψη του στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, με τον Ερσίν Τατάρ.

«Έχω ενημερωθεί διεξοδικά από τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο πρόεδρο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φυσικά τον Έλληνα πρωθυπουργό, για τα όσα συζητήθηκαν στη  Συνόδο του ΝΑΤΟ. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για αυτά που έχω ακούσει. Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, είναι κάτι το οποίο στηρίζουμε. Είναι κάτι που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δικής μας πρότασης, της δικής μας προσέγγισης».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για εξελίξεις και διεργασίες που γίνονται προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

«Με ικανοποίηση άκουσα ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτεί και από συγκεκριμένες κινήσεις, που επαναλαμβάνω σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό.»

Την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο Μητσοτάκης-Νετανιάχου

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα επισκεφθούν την Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου θα υπάρξουν διμερείς αλλά και τριμερείς συναντήσεις. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τόνισε, ότι θα καθορίσουν τη στρατηγική Λευκωσίας-Αθήνας για τα επόμενα βήματα.

Από κοινού επίσκεψη με τον Τατάρ στο εργαστήριο της ΔΕΑ

Σε ερώτηση σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως μίλησε με τουρκοκύπριους συμπολίτες μας που πιστεύουν στην επανένωση. Άκουσε τις απόψεις και τις έγνοιες τους και θα δημοσιοποιήσει πολύ σύντομα τις προτάσεις της Κυβέρνησης.

«Την ίδια στιγμή, είχα αποστείλει και μία επιστολή στον κ. Τατάρ σε σχέση με το να επισκεφθούμε από κοινού το ανθρωπολογικό εργαστήρι για το θέμα των αγνοουμένων, ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα. Ενημερώθηκα χθες το βράδυ για, εκ πρώτης, μίας θετικής αντίδρασης. Μάλιστα, συζητήθηκε και συγκεκριμένη μέρα, στα τέλη Ιουλίου, για να επισκεφτούμε μαζί και ξεκινά σήμερα η προετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα ακολουθήσει τις εκεί επισκέψεις μας.»