Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθη

Άρχισαν από σήμερα οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όπως δήλωσε Τούρκος επιχειρηματίας που ανακοίνωσε ότι αγόρασε ακόμα ένα ξενοδοχείο 4 στο σύνολο, 86 διαμερίσματα και 20 στρέμματα γης στην περίκλειστη Αμμόχωστο. Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, ζητά άμεσα κινήσεις από την Κυβέρνηση αφού όπως είπε πρόκειται για δυσάρεστη εξέλιξη.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Μπακίς - που είχε γράψει και πριν αρκετές εβδομάδες για το θέμα – με τίτλο «Άρχισαν οι κρατήσεις για ξενοδοχεία στο Βαρώσι» υπενθυμίζει ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας είχε ανακοινώσει πριν ορισμένο χρονικό διάστημα ότι αγόρασε από τον ιδιοκτήτη τους 3 ξενοδοχεία στην κλειστή περιοχή, κάτι που «έσκασε σαν βόμβα», όπως αναφέρει.

Ο επιχειρηματίας είχε δηλώσει επίσης ότι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα θα άνοιγε για κρατήσεις τα ξενοδοχεία για το έτος 2025, όπως κι έγινε. Η εφημερίδα γράφει ότι χθες ο εν λόγω επιχειρηματίας – το όνομα του οποίου και πάλι δεν αναφέρεται – επικοινώνησε με τη Γενί Μπακίς και τους ενημέρωσε ότι αγόρασε ακόμη ένα ξενοδοχείο στην κλειστή περιοχή του Βαρωσιού – το τέταρτο -  22 διαμερίσματα 3+1, 34 διαμερίσματα 2+1, 30 διαμερίσματα 1+1 και 20 στρέμματα γης.

Ο επιχειρηματίας δήλωσε ευτυχισμένος για το γεγονός ότι ανέλαβε μια τέτοια πρωτοβουλία για το Βαρώσι που παραμένει κλειστό για 49 χρόνια, πήρε πολύ θάρρος από την «θετική στάση» της Τουρκίας και του ψευδοκράτους σε αυτό το θέμα και σχεδιάζει να φτιάξει λούνα παρκ και Βeach Club μέσα στα 20 στρέμματα γης και τα σχέδια άρχισαν ήδη να ετοιμάζονται.  

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι σύντομα το Βαρώσι θα ζήσει τις παλιές του μέρες και ανέφερε ότι άλλοι 29 ιδιοκτήτες ξενοδοχείων του υπέβαλαν προτάσεις για να αγοράσει τα ξενοδοχεία τους και τις αξιολογεί.

Υπενθυμίζοντας δήλωση του «υπουργού συγκοινωνιών «Ερχάν Αρικλί ότι το Βαρώσι μπορεί να αφαιρεθεί από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης με απόφαση «υπουργικού συμβουλίου», ο επιχειρηματίας είπε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να ανοίξουν προς χρήση τα ξενοδοχεία που αγόρασε. 

Σημειώνοντας και τις «θετικές», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι για τον λόγο αυτό αποφάσισε να ανοίξει για κρατήσεις για το 2025.

«Από σήμερα άνοιξαν κρατήσεις για το κλειστό Βαρώσι για το σύνολο του κόσμου. Αν η κυβέρνησή μας, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αφαιρέσει το Βαρώσι από τη στρατιωτική ζώνη, θα ανακαινίσω τις οικοδομές των ακινήτων που αγόρασα μια ώρα αρχύτερα και θα τα καταστήσω χρησιμοποιήσιμα. Όμως, αν δεν καταστεί δυνατό αυτό, λέω με λύπη ότι θα αναγκαστούμε να ακυρώσουμε όλες τις κρατήσεις τον Σεπτέμβριο του 2024». Είπε ακόμα ότι είναι για τον ίδιο ένα γεγονός που δίνει ξεχωριστή περηφάνεια το ότι ανοίγει το νέο παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα και ότι συμπίπτει στις ίδιες μέρες.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας δηλώνει ότι εκτιμά τη στάση της τ/κ πλευράς και της Τουρκίας για δύο χωριστά κράτη αλλά και τη στάση τους στο θέμα του Βαρωσίου. Λόγω αυτής τους της στάσης, οι Τούρκοι επιχειρηματίες παίρνουν θάρρος και κάνουν επενδύσεις, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και χαρακτήρισε μεγάλο βήμα για το ψευδοκράτος την απόφαση που ανακοινώθηκε προχθές για την κατασκευή μαρίνας για ιδιωτικά γιοτ κοντά στην περίκλειστη περιοχή.

Δυσάρεστη εξέλιξη, λέει ο Δήμαρχος Αμ/στου

Δυσάρεστη εξέλιξη η σημερινή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου σημειώνοντας ότι δεν ξέρουμε αν όντως επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία στην τ/κ εφημερίδα ότι αγόρασε τέταρτο ξενοδοχείο στην περιφραγμένη περιοχή και τόσα διαμερίσματα.

Όμως, συνέχισε, το πολιτικό αδιέξοδο και η παρατεταμένη απουσία συνομιλιών τόσα χρόνια είναι εις βάρος μας και μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα και πιο τραγικά για την υπόθεση της Αμμοχώστου και γενικά του Κυπριακού.

Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και των κομμάτων, αλλά κυρίως της κυβέρνησης – είπε – είναι να εντείνει τις προσπάθειες προς ΕΕ και τις ΗΠΑ, ώστε οι πιέσεις προς την Τουρκία να είναι τέτοιες για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. «Διότι αν δεν έχει συνομιλίες και δεν υπάρχει φως στο τούνελ, τότε, αυτές οι πωλήσεις θα συνεχιστούν, τα ξενοδοχεία στο τέλος θα λειτουργήσουν σε 2-3 χρόνια». Ξέρουμε ότι αυτή η ιστοσελίδα που έχει ανακοινωθεί λειτουργεί ήδη και κρατήσεις γίνονται, δήλωσε ο κ. Ιωάννου επαναλαμβάνοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά.

Θέλω να τονίσω γι’ ακόμη μια φορά, συνέχισε, ότι την κύρια ευθύνη δεν φέρουν μόνο αυτοί που πωλούν τις περιουσίες τους, αλλά «τη φέρουν κι άλλοι. Κι αυτό το πράγμα πρέπει επιτελούς να επιλυθεί για να μην αναγκάζονται αυτοί οι άνθρωποι να προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις, οι οποίες πολιτικά σίγουρα δεν είναι σωστές».

Ο επιχειρηματίας υπενθυμίζει ότι οι κρατήσεις όπως και οι εικονικές περιηγήσεις στο Βαρώσι μπορούν να γίνονται από την ιστοσελίδα www.cyprusvarosha.com METAVERSE. «Μπορείτε να κάνετε συναντήσεις, να δείτε τα ξενοδοχεία. Μπορείτε να μιλήσετε μεταξύ σας ή ως ομάδα και το σημαντικότερο, να κάνετε κρατήσεις για το 2025», πρόσθεσε.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 28 του περασμένου Απριλίου η Γενί Μπακίς είχε δημοσιεύσει και πάλι δηλώσεις του ίδιου επιχειρηματία που επίσης δεν κατονομάζονταν πως είχε αγοράσει τρία ξενοδοχεία τα: Golden Seaside, Aegean και Κλειώ και θα δεχόταν κρατήσεις για το 2025 αργότερα.

Στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα κρατήσεις μπορούν να γίνονται και σε τέταρτο ξενοδοχείο, το οποίο δεν αναφερόταν στο δημοσίευμα του Απρίλη.