Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυριάκος Μητσοτάκης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα. Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν το πρώτο τετ-α-τετ μετά από ενάμισι χρόνο που οι σχέσεις των δύο χωρών μπήκαν στον πάγο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

«Είθε να αποβεί ωφέλιμη για τις χώρες μας», είπε για την συνάντηση ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα με ανάρτηση στο Twitter ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι συμφωνήθηκε η επικοινωνία Ελλάδας-Τουρκίας για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκονταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  συνόδεψαν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος πρόεδρος θα παραχωρήσουν συνεντεύξεις Τύπου όπου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δηλώσεις τους.

Τα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν επίσης το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές θέσεις.

Συναντήθηκε με Μακρόν ο Μητσοτάκης

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, και τον πρόεδρο της Γαλλίας ενώ μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν θα βρεθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μακρόν συζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

μητσοτακης μακρον

 

.