Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Κόμπος Αντόνιο Γκουτέρες

Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στις 22:30 ώρα Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος. Ο διορισμός απεσταλμένου αλλά και τα επόμενα βήματα καθώς και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν στην ατζέντα τη συνάντησης.

Κόμπος και Γκουτέρες συζήτησαν εξάλλου τις εξελίξεις στο Βίλνιους.

“Είχα μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα στο πλαίσιο της οποίας τονίστηκε η ισχυρή μας βούληση για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά και με αντικειμενικό στόχο την ουσιαστική συζήτηση η οποία θα οδηγήσει σε επίλυση του Κυπριακού και στην επανένωση του τόπου μας”, είπε ο Υπουργός. 

Όπως επεσήμανε, αναλύθηκε η πρωτοβουλία της Κυπριακής πλευράς η οποία περιλαμβάνει την ευρω-ενωσιακή διάσταση ως καταλύτη για να προχωρήσει η διαδικασία, πάντοτε υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

“Συζητήσαμε με το Γενικό Γραμματέα τις ιδέες και σκέψεις του ως προς τα επόμενα βήματα και ειδικά ως προς το ζήτημα του διορισμού απεσταλμένου το επόμενο χρονικό διάστημα. Από πλευράς μας το μήνυμα ήταν σαφές, εμείς είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα”, συμπλήρωσε ο κ. Κόμπος.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν έγινε κάποια περαιτέρω συζήτηση για ονόματα, δήλωσε πως “δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο να συζητήσουμε για ονόματα”.

Ο Υπουργός ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ πως βλέπει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις.

“Ο Γενικος Γραμματέας αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα της δημιουργίας της ευρω-τουρκικής διάστασης η οποία μπορεί να προσφέρει κίνητρα ώστε να έχουμε επάνοδο της άλλης πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” δήλωσε ο κ. Κόμπος.

Σε άλλη ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αν συζήτησε με τον κ.Γκουτέρες  τις εξελίξεις στο Βίλνιους και  τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, είπε πως έγινε αναφορά ως προς το τι ακριβώς θα συζητηθεί, μεταξύ ποιών και αν το Κυπριακό θα είναι στην ατζέντα.

"Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν θα συνδράμει στο να κάνουμε το επόμενο βήμα”, ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ΓΓ των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Ήταν η πρώτη συνάντηση της Κυβέρνησης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, με τον ΓΓ των ΗΕ, η οποία ήρθε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου με τον ΓΓ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε στον ΓΓ κατ΄ιδίαν την πρωτοβουλία που αναλάβαμε εμείς από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στις προσπάθειες των ΗΕ και επανέλαβε την ετοιμότητα της πλευράς μας, τη βούληση της για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν σταματήσει στο Κραν Μοντανά. Την ίδια στιγμή επανέλαβε την ισχυρή άποψη που έχουμε ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς των ΗΕ θα έχει μια πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία και αναμένουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε έτοιμοι άμεσα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τελικό ορίζοντα, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου, τη βιώσιμη και οριστική λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση του ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κατανοεί πλήρως τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας μας και επανέλαβε και ο ίδιος τη δική του βούληση για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Συναντήσεις με το βλέμμα στο Κυπριακό

Ο κ. Κόμπος νωρίτερα είχε συναντήσεις με τον με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά. Όπως είπε στο ΚΥΠΕ συζήτησαν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όλες τις πτυχές, όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν το ρόλο και τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με την Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

“Ήταν μια συζήτηση πολιτικού περιεχομένου, η οποία κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση όπως και με του Γενικού Γραμματέα, πως προχωρούμε, με ποιους τρόπους μπορούμε να πάμε παρακάτω”, ανέφερε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του στην έδρα του Οργανισμού Ημωμένων Εθνών σήμερα, με συνάντηση που θα έχει με τον Αν. Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για Νομικές Υποθέσεις, κ. Miguel de Serpa Soares.