Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Κόμπος

Ο Μηχανισμός 3+1 είναι το κλειδί για τη διεύρυνση της ατζέντας και για τη διασφάλιση της επιτάχυνσης της διαδικασίας συνεργασίας, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωσταντίνος Κόμπος, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, αναφέροντας πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προσεκλήθη στην επόμενη τριμερή των Υπουργών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

«Ενίσχυση της Συμμαχίας 3+1: Επίτευξη των δυνατοτήτων της» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών, στο συνέδριο του Economist, «Eastern Mediterranean Business Summit», που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Ο Υπουργός κατά την ομιλία του εστίασε στο Μηχανισμό 3+1, λέγοντας πως είναι το κλειδί για τη διεύρυνση της ατζέντας και για τη διασφάλιση της επιτάχυνσης της διαδικασίας συνεργασίας, τονίζοντας πως ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών προσεκλήθη στην επόμενη τριμερή των Υπουργών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Για το κυπριακό ζήτημα παρέπεμψε στην πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο διακοπής στο Κραν Μοντανά.

“Για εμάς το Κυπριακό είναι ζήτημα υπαρξιακό και πιστεύουμε ειλικρινά ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία, προσπαθώντας να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθήσαμε, ξοδέψαμε χρόνο και διπλωματική προσπάθεια για να επαναφέρουμε το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη”.

Ερωτηθείς πώς αναμένει να εξελιχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, για τα βασικά ζητήματα της ατζέντας και για το αν υπάρχει κάποια προοπτική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, είπε ότι «δεν υπάρχουν βεβαιότητες με την Τουρκία».

Πρέπει, τόνισε ο κ. Κόμπος, «όλοι να περιμένουμε και να δούμε πώς θα αντιδράσουν στην πρωτοβουλία μας, πώς θα τοποθετηθούν τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με αυτό. Θέλουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι ότι οι διαπραγματεύσεις κάποια στιγμή θα ξαναρχίσουν».

Όπως είπε, «για εμάς αυτός είναι ένας στόχος για τον οποίο δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξή του. Η Τουρκία έχει μια απόφαση να λάβει και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Κόμπος.

Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς οραματίζεται τα επόμενα βήματα και πώς μπορούν να εμβαθύνουν οι σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ, ο κ. Κόμπος είπε ότι «πιστεύουμε ότι έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πιστοί, αξιόπιστοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχουμε αποδείξει τις προθέσεις μας, είτε πρόκειται για Ουκρανία, είτε για τις δευτερογενείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε διάφορα μέτωπα».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα θετικό μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εμπάργκο όπλων και η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης είναι δύο ζητήματα που βρίσκονται, στην κορυφή της ατζέντας μας».

Στην ομιλία του, ο κ. Κόμπος περιέγραψε την Ανατολική Μεσόγειο ως «τον κεντρικό πυρήνα ενός τόξου κρίσης». Προσωπικά, είπε, προτιμώ να την παρουσιάζω ως μια περιοχή αντοχής που κατοικείται από επιζώντες. Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα άλλο μέρος του κόσμου με τόσο περίπλοκη ιστορία, τραύματα και σε μια διαρκή κατάσταση διαφαινόμενης κρίσης από το να παραμείνουμε επίκαιροι και γεμάτοι τέτοιες δυνατότητες. Το μέλλον, μέσα από ένα όραμα, διάλογο και συνεργασία είναι λαμπρό»