Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μιχάλης Χατζηγιάννης Νίκος Χριστοδουλίδης

Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης υπέβαλε, διά επιστολής, την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την παραίτησή του έκανε αμέσως αποδεκτή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, «αμα ξέρεις πού πας, ξέρεις και πότε πρέπει να φύγεις, κι εγώ δεν ήρθα εδώ και δεν συνέπραξα στην εξουσία για να κερδίσω φήμη και δόξα, αλλά διότι σε ένα δεύτερο άγγιγμα ψυχής, συμμερίστηκα το όραμα για τον Πολιτισμό του από χρόνια φίλου μου και Προέδρου σήμερα, Νίκου Χριστοδουλίδη. Εύχομαι το σύντομο πέρασμά μου από την κυβέρνηση να είχε αποτύπωμα με θετικό πρόσημο.»

Από την πλευρά της η Προεδρία σημειώνει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τόσο για τη διαχρονική τους φιλία, όσο και για την μεταξύ τους αγαστή συνεργασία και την προσφορά του στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρέτησε ως Υφυπουργός Πολιτισμού.»

Το παρασκήνιο της παραίτησης

Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη η αποχώρηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη από το κυβερνητικό σχήμα, για όσους γνώριζαν πράγματα και καταστάσεις, και όχι μόνο.

Κι αυτό ένεκα δύο γεγονότων που δημιούργησαν τριγμούς στις σχέσεις του με τον Πρόεδρο:

Πρώτα ήταν το ατόπημα του παραιτηθέντος Υφυπουργού να προβάλει την παρουσία του στα γενέθλια του Προέδρου του ΔΗΚΟ μέσα από τους επίσημους λογαριασμούς του Υφυπουργείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και κατά δεύτερο, η πρόσληψη ως συνεργάτιδας του, ατόμου που είχε κατά το παρελθόν κατηγορηθεί για απάτη.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης συζήτησαν το θέμα της παραίτησης του από το Υφυπουργείο εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, ωστόσο υπήρξαν εκκρεμότητες που έπρεπε να τακτοποιηθούν και αυτός ήταν ο λόγος που ουσιαστικά αυτή δεν υποβλήθηκε αρχές Ιουνίου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε πως «αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπάρχει μια εκτίμηση προς το πρόσωπο του κ. Χατζηγιάννη και ως καλλιτέχνη και ως ανθρώπου.»

Το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του Υφυπουργού, όπου αναλύει τους λόγους στους οποίους βασίστηκε η απόφασή του, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί.

Ενώ σε δήλωσή του προς το ΚΥΠΕ αναδεικνύει τους στόχους που είχε θέσει και έφερε εις πέρας, παρά την σύντομη παρουσία του στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, προώθησε την επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών, καθώς και την έκδοση προπληρωμένης κάρτας νεολαίας για τον πολιτισμό. Ενώ, κατά τρίτο εργάστηκε για την απαλλαγή από φορολόγηση χρημάτων που εταιρείες, οργανισμοί ή και ιδιώτες προσφέρουν ως χορηγίες σε εκδηλώσεις πολιτισμού.

Νέα Υφ. Πολιτισμού η Λίνα Κασσιανίδου

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κατά την οποία γνωστοποιήθηκε ότι έγινε δεκτή η παραίτηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη, ανακοινώθηκε και το όνομα της νέας Υφυπουργού Πολιτισμού, γεγονός που αποδεικνύει επίσης ότι ο Πρόεδρος δεν αιφνιδιάστηκε.

Τα ηνία του Υφυπουργείου Πολιτισμού αναλαμβάνει η Λίνα Κασσιανίδου, και στις πρώτες δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 εκφράζει ετοιμότητα να εργαστεί σκληρά για την εκπλήρωση έργου.

Σημείωσε ότι «είμαι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου έχω υπηρετήσει 29 χρόνια. Δεν ήταν εύκολη απόφαση να φύγω, αλλά είναι τόσο μεγάλη η τιμή και υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και θέλω κι εγώ να συμβάλω σε αυτό το νέο Υφυπουργείο με όποιο τρόπο μπορώ.»

Η Λίνα Κασσιανίδου είναι από τον περασμένο Μάιο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου δίδασκε από το 1994 Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία. Κατέχει πτυχία Χημείας και Κλασικής Αρχαιολογίας, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Αρχαιομεταλλουργία. Διετέλεσε Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καινοτομίας και Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στον διορισμό της Λίνας Κασσιανίδου ως Υφυπουργού Πολιτισμού, αξιολογώντας την ως το πλέον αρμόδιο πρόσωπο λόγω ακαδημαϊκών προσόντων και προϋπηρεσίας, για να κερδίσει το στοίχημα να οικοδομηθεί σε γερές βάσεις η μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.