Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μιχάλης Γιωργάλλας

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι μέσα από μια έντιμη διαδικασία διαλόγου να καταλήξουμε στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, η οποία θα είναι προς όφελος όλων, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Άμυνας μιλούσε σε εκδήλωση στην πλατεία Πεσόντων και Αγνοουμένων Πολεμιστών των Σερρών ενόψει των επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974.

Σύμφωνα με τον κ. Γιωργάλλα, οι εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974 «δεν συντείνουν απλώς στη διατήρηση της ιστορικής και αγωνιστικής μας μνήμης αλλά αποτελούν αέναη υπόμνηση του χρέους μας απέναντι σε όλους τους ήρωές μας, οι οποίοι επιτελώντας στο έπακρο το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα, θυσιάστηκαν για τη διασφάλιση των ύψιστων ιδανικών της ελευθερίας, της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στην Κύπρο».

Σημείωσε ακόμη πως η γνώση της ιστορίας αποτελεί απαραίτητο στοιχείο, καθόσον ως δίοδος επικοινωνίας με το πολυδιάστατο και πολυσύνθετο ιστορικό παρελθόν, ερμηνεύει τις όψεις του παρόντος και συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του μέλλοντος.

«Σήμερα, λοιπόν, από το βήμα αυτής της εκδήλωσης για τις μαύρες επετείους του 1974, τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων πολεμιστών μας και στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειες των αγνοουμένων μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Κι ιστορία δεν παραγράφει και δεν παραγράφεται, δεν καταλύει και δεν καταλύεται», τόνισε, προσθέτοντας πως ως ιστορικό γεγονός έχει καταγραφεί ότι τις πρωινές ώρες της 20ής Ιουλίου 1974, «η Κύπρος, καταπονημένη από τις συγκρούσεις του πραξικοπήματος, δέχθηκε με βιαιότητα από αέρος και θαλάσσης τη σφροδρότατη στρατιωτική επίθεση του “Αττίλα”».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε στη συνέχεια πως στο πλάι των μαχητών της Εθνικής Φρουράς, που το καλοκαίρι του 1974 κλήθηκαν να αποκρούσουν την τουρκική επιθετικότητα και να υπερασπιστούν το δίκαιο και την ελευθερία του λαού μας, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, καθώς και οι καταδρομείς της Α΄ Μοίρας, που κατέφθασαν στο νησί με την ηρωική επιχείρηση «ΝΙΚΗ», οι οποίοι «ως γνήσιοι απόγονοι των ηρώων του Έθνους επέδειξαν απαράμιλλο θάρρος πληρώνοντας βαρύτατο φόρο αίματος στον αγώνα προάσπισης των ιερών και οσίων του Ελληνισμού στο νησί μας και γράφοντας χρυσές σελίδες γνήσιας ελληνικής ανδρείας και μαχητικότητας».  

«Μπροστά στην προσφορά όλων αυτών των παιδιών από την Ελλάδα και την Κύπρο που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας, αποτίουμε τον αρμόζοντα φόρο τιμής και την ίδια ώρα αναλογιζόμαστε τη δική μας ευθύνη και το δικό μας χρέος απέναντι τους και έναντι της ιστορίας και των επόμενων γενεών», συμπλήρωσε σχετικά.

Αντλώντας όλα τα διδάγματα που μας παραθέτει η ιστορία, οφείλουμε με συλλογικότητα, ομοψυχία, αίσθημα ευθύνης και ενότητα, να φανούμε αντάξιοι του αγώνα και της θυσίας των ηρώων μας, τόνισε ακολούθως ο κ. Γιωργάλλας, προσθέτοντας πως η υφιστάμενη στρεβλή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί το μέλλον της χώρας.

«Η τουρκική κατοχή δε μπορεί να διαιωνίζεται. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Υπάρχει όμως εκ μέρους μας η πρόθεση, μέσα από μια έντιμη διαδικασία διαλόγου να καταλήξουμε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μια λύση που θα διασφαλίζει σε όλη την Κύπρο την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, θα απαλλάσσει την Κύπρο από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των ξένων επεμβάσεων, θα διασφαλίζει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου να συνυπάρξουν μακριά από ρατσιστικούς διαχωρισμούς υπό καθεστώς ισονομία και ισοπολιτείας. Μια τέτοια λύση, θα είναι προς όφελος όλων», τόνισε.

Μέχρι τότε, σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας, «είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε κόστος για να προστατεύσουμε ό,τι κινδυνεύει και να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει. Αυτό οφείλουμε σε όλους τους ήρωές μας που πλήρωσαν με το αίμα τους την προσπάθεια υπεράσπισης της πατρίδας μας, αυτό οφείλουμε στις μελλούμενες γενιές και τον κυπριακό λαό, να δημιουργήσουμε ένα μέλλον ειρήνης, προόδου ασφάλειας και ευημερίας».