Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Κόμπος Αντόνιο Γκουτέρες

Στη Νέα Υόρκη για επαφές, με προεξάρχουσα τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την ερχόμενη Τρίτη, μεταβαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κόμπος θα έχει επίσης επαφές με κορυφαία στελέχη της Γραμματείας του Διεθνούς Οργανισμού, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

θα προσφωνήσει, επίσης, συνέδριο του Economist, στο περιθώριο του οποίου θα συναντηθεί με τον με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, ενώ θα έχει επίσης επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας, καθώς και με ηγετικά στελέχη των Αμερικανό-Εβραϊκών οργανώσεων American Jewish Committee (AJC) και American Israel Public Affairs Committee.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο ετήσιο Συνέδριο του Economist ‘‘Eastern Mediterranean Business Summit’’, όπου και  θα εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία υπό τη θεματική ‘‘Reinforcing the 3+1 Alliance: Achieving its Potential’’.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, ο Δρ Κόμπος θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρι Πάιατ.   

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, «με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Την Τρίτη 11 Ιουλίου, ο Δρ Κόμπος θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Αν. Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά, , καθώς και με την Αν. Γενική Γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα ολοκληρώσει τις επαφές του στην έδρα του ΟΗΕ με συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη 12 Ιουλίου με τον Αν.  Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για Νομικές Υποθέσεις, Μιγκέλλ ντε Σέρπα Σοάρες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. θα έχει επίσης επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας, καθώς και με ηγετικά στελέχη των Αμερικανό-Εβραϊκών οργανώσεων American Jewish Committee (AJC) και American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023.