Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΛΟΤΤΙΔΗ

Με την αφορμή την Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, αναφέρθηκε στην επανασύσταση και δραστηριοποίηση των δυο Ομάδων Εργασίας Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπής ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης.

«Η ενεργοποίηση των δύο Ομάδων Εργασίας, θα ενισχύσει την αρμοδιότητα μας ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων, ως ο κατεξοχήν ανεξάρτητος και καθ’ ύλην αρμόδιος θεσμός εξέτασης παραπόνων από άτομα που στερούνται ή/και πιθανόν να στερούνται της ελευθερίας τους, όπως αυτό υπαγορεύεται  από το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης», όπως δήλωσε η Επίτροπος.

Παράλληλα αναφέρεται ότι διενεργούνται τακτικά απροειδοποίητες επισκέψεις σε χώρους όπου πρόσωπα στερούνται της ελευθερίας τους, όπως οι Κεντρικές Φυλακές, τα Αστυνομικά Κρατητήρια και το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

Στόχος των επισκέψεων αυτών είναι η διαπίστωση των συνθηκών διαβίωσης στους εν λόγω χώρους, αλλά και η πρόληψη τυχόν εκπτώσεων στα δικαιώματα των ατόμων, ώστε να διασφαλίζονται κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.