Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ζερβακης υπαμ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023, η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2023». Η άσκηση ήταν ευρείας κλίμακας και διεξάχθηκε στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων του Γενικού Επιτελείου, των Διοικήσεων, Σχηματισμών και Τακτικών Συγκροτημάτων της Εθνικής Φρουράς.

δημητρα 2023 2

Σε φάσεις της άσκησης κλήθηκαν και συμμετείχαν προγραμματισμένα και έκτακτα έφεδροι και εθνοφύλακες. Συμμετείχαν επίσης, κρατικοί φορείς και υπηρεσίες σχετιζόμενες με την άμυνα και ασφάλεια, υπό το συντονισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΥΠΣΕΑ) του Υπουργείου Άμυνας, που εμπλέκονται στην παροχή υποστήριξης στην Εθνική Φρουρά. 

δημητρα 2023

Σκοπός της άσκησης ήταν, η εκπαίδευση και ο εθισμός του συνόλου του προσωπικού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στη μετατροπή τους σε οδηγίες και διαταγές σε περίοδο έντασης, κρίσης και επιχειρήσεων, η εξάσκηση των τμημάτων σε διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια, η αντιμετώπιση του μη αναμενόμενου, η αξιολόγηση των επιχειρησιακών εργαλείων, του συστήματος διοικητικής μέριμνας, του συστήματος επιστράτευσης, καθώς και η υλοποίηση και δοκιμή σχεδίων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Σχηματισμοί και Διοικήσεις του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς σχεδίασαν και εκτέλεσαν επιμέρους ασκήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας, για εξέταση κλαδικών και διακλαδικών σεναρίων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, τα οποία διαμορφώθηκαν με τρόπο ώστε να προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες σε περίοδο επιχειρήσεων. 

Ειδικότερα, κατά την άσκηση εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην επιβιωσιμότητα των Μονάδων, στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών και στην υποστήριξή τους σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας. 

δημητρα 2023 1

Φάσεις της άσκησης παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας, κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζήμιχαηλ, ο Επιτελάρχης, Αντιστράτηγος Ιωάννης Βασιλάκης και η λοιπή Ιεραρχία του ΓΕΕΦ.

Ο Αρχηγός, συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού, μεταφέροντας και την ευαρέσκεια του Υπουργού Άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι, τα αποτελέσματα της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2023», επιβεβαίωσαν την αρτιότητα της σχεδίασης, την λεπτομερή προετοιμασία, την ακριβή και αποτελεσματική διεξαγωγή καθώς και το υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας των Μονάδων, παράγοντες που συμβάλουν στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.