Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Καλοκαίρι κινητικότητας στο κυπριακό και υπό προϋποθέσεις, εξελίξεων. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία συζητήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων στο κυπριακό και το τι δέον γενέσθαι για να ξαναμπεί στις ράγες, φαίνεται ότι κλείδωσε νέα κάθοδο στην Κύπρο υψηλόβαθμου, όπως πληροφορούμαστε, αξιωματούχου του διεθνούς οργανισμού.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν επισκέψεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε στον Γενικό Γραμματέα την προστιθέμενη αξία που θα έχει ο διορισμός του ειδικού απεσταλμένου για το κυπριακό κι έχουν συμφωνήσει να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία το επόμενο διάστημα».

Στόχος της Κυβέρνησης έως τον Σεπτέμβριο, οπότε  θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση των ΗΕ και στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο κυπριακό, να έχουν μπει ήδη οι βάσεις για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας από τον Γ.Γ των ΗΕ  για  επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου. Για την υποβοήθηση του κλίματος, ο ΠτΔ, παραμένει προσηλωμένος στην θετική ατζέντα και συνεχίζει την διπλωματική προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου μέσα από την πρότασή του για ενεργότερο εμπλοκή της Ε.Ε, που τυγχάνει αναγνώρισης και στήριξης, όπως επιμένει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 

Φαίνεται ότι η πρόταση αναγνωρίζεται ως προς την προοπτική που μπορεί να δημιουργήσει.

«Αναμένουμε διορισμό απεσταλμένου του Γ.Γ των ΗΕ νωρίτερα από ένα διορισμό απεσταλμένου από πλευράς Ε.Ε;», ειπε.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Είναι μια ταυτόχρονη προσπάθεια που καταβάλλεται και στις δύο πλευρές, και στα ΗΕ και στην Ε.Ε.

Ζήτησε τη συνδρομή του Λονδίνου 

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος με τον ομόλογό του της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι στο Λονδίνο. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος ανέπτυξε την πρόταση για ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κυπριακό, που δεν αναιρεί σε κανένα σημείο, όπως ξεκαθάρισε είτε την σημασία του ρόλου των ΗΕ στη διαδικασία, είτε του διαρκούς ρόλου του ΗΒ σε ζητήματα που άπτονται του κυπριακού προβλήματος. Υπογραμμίζοντας ότι η Λευκωσία επενδύει στη βοήθεια και του Λονδίνου για άρση του αδιεξόδου και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Κωνσταντίνος Κόμπος – Υπουργός Εξωτερικών 

«Εμείς αναμένουμε από όλους όσοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν να ασκήσουν εκείνες τις πιέσεις και να διαδραματίσουν όντως ένα εποικοδομητικό ρόλο που θα βοηθήσει όλους μας να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Το βιολί του ο Ερσίν Τατάρ 

Αναθάρρησε από την επίσκεψη Ερντογάν και συνεχίζει, υιοθετώντας ακόμη πιο σκληρή ρητορική, ο κατοχικός ηγέτης. Σε γραπτή του ανακοίνωση τα βάζει με τον ΠτΔ για τα όσα ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας του ΕΚ.

Ερσίν Τατάρ 

«Η ε/κ ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι οι προσπάθειες να αναμίξει άλλους παίκτες, πέραν των ΗΕ στο κυπριακό, είναι μάταιες. Κανένας δεν μπορεί να αναμιχθεί σε πιθανή διαδικασία αν η τ/κ πλευρά δεν συναινέσει».

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων εξάλλου, έστρεψε τα πυρά του και κατά της Γαλλίας για το ενδεχόμενο δημιουργίας ναυτικής βάσης στην Κύπρο αλλά και εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για τα εξοπλιστικά, επικαλούμενος αλα καρτ τις  συνθήκες του 1960.

Ερσίν Τατάρ 

«Ούτε η Γαλλία, ούτε οποιοδήποτε άλλο κράτος δεν μπορεί να δημιουργήσει βάση στο νησί και να μεταφέρει όπλα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας».

Προσθέτοντας ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα έχουν πλέον νόημα οι βρετανικές βάσεις, αφού θα τεθούν υπό αμφισβήτηση.