Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γε

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τον εξοπλισμό των νησιών στο Αιγαίο λέγοντας: «Προσπαθούμε να μειώσουμε τις εχθροπραξίες, όχι να τις αυξήσουμε».

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πιθανότητα συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι μετά την εκλογή του, τηλεφώνησε ο κ. Μητσοτάκης για συγχαρητήρια. «Ήταν μια τέτοια διαδικασία. Επομένως, αν συμβεί κάτι τέτοιο στο Βίλνιους, δεν θα διστάσουμε να συναντηθούμε». 

Συνέχισε, λέγοντας ότι «είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Εφόσον δεν υπάρχουν μηνύματα από τη μια στην άλλη πλευρά από καιρό σε καιρό, επιδιώκουμε να μειώσουμε την εχθρότητα αντί να την αυξήσουμε. Θα τα πούμε λοιπόν και εκεί» ενώ απευθυνόμενος στον Μητσοτάκη είπε: «Κύριε Πρωθυπουργέ σταματήστε τώρα αυτόν τον εξοπλισμό. Που θα φτάσεις με αυτόν τον εξοπλισμό; Η Αμερική σου δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Τα παίρνεις επειδή παρέχονται δωρεάν ή το αγοράζεις έτσι γιατί τα λεφτά δεν χρειάζονται ένσημα;». «Μάλλον θα μιλήσουμε για αυτά. Να ξέρετε επίσης ότι υπάρχουμε για να μειώσουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν» ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και την ένταξη της Σουηδίας στον οργανισμό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι εκτός απροόπτου, θα παρευρεθει. «Δεν σημαίνει ότι θα συμμορφωθούμε με αυτές τις προσδοκίες της Σουδίας. Για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες, πρώτα απ' όλα, η Σουηδία πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Ξέρετε, πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν καλεσμένος μου στο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. Του μίλησα και εκεί. Αυτό που του είπαμε ήταν το εξής: Εάν περιμένετε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της Σουηδίας, πρώτα απ' όλα, η Σουηδία πρέπει να καταστρέψει ό,τι έχει κάνει αυτή η τρομοκρατική οργάνωση». 

«Ενώ ο Στόλτενμπεργκ μας τα έλεγε αυτά, δυστυχώς, τρομοκράτες διαδήλωναν στους δρόμους της Σουηδίας εκείνη την ώρα. Στη συνέχεια, ο κ. Ιμπραήμ [Καλίν] έστειλε αυτές τις εικόνες στον ομόλογό του. ‘Ο Πρόεδρός μας αυτή τη στιγμή συναντάται με τον Στόλτενμπεργκ, αλλά οι τρομοκράτες εξακολουθούν να διαδηλώνουν στη Σουηδία’, ανέφερε. Από που θα το πιάσουμε και πως θα το συζητήσουμε στο Βίλνιους; Τώρα, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα θετικά με τέτοια εικόνα», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι «η δουλειά των αξιωματικών επιβολής του νόμου είναι να τους σταματήσουν».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχουν ήδη δικαιώματα που δίνονται στους αξιωματούχους επιβολής του νόμου, σε νόμους και συντάγματα. Χρησιμοποιήστε αυτά τα δικαιώματα. Εσείς δεν ασκείται αυτά τα δικαιώματα και μας λέτε 'Ελάτε, πάρτε τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ'. Πού είναι λοιπόν το αντιτρομοκρατικό σκέλος του ΝΑΤΟ; Το ΝΑΤΟ πρέπει να το αντιμετωπίσει. Αφού δεν έχουμε ασχοληθεί με αυτό, δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο Βίλνιους ή κάτι τέτοιο και να πούμε ‘όλα καλά’. Αύριο (Τετάρτη), ο Ανώτερος Σύμβουλός μου Πρέσβης Ακίφ Τσαγάταϊ Κιλίτς θα πραγματοποιήσει την τέταρτη συνάντηση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με την αντιπροσωπεία της Σουηδίας, της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ. Θα τους δώσει ήδη αυτό το μήνυμα. ‘Αυτή είναι η γνώμη του Προέδρου μας, σίγουρα μην περιμένετε κάτι διαφορετικό στο Βίλνιους’».