Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ειρηνη χαραλαμπιδου

Εκτός του ασθενή κανείς άλλος δεν θα μπορεί να πάρει την απόφαση για ευθανασία ανάφερε η κ. Χαραλαμπίδου σχετικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσε μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1. Πρόσθεσε πως θα διενεργούνται διάφοροι έλεγχοι που να επιβεβαιώνουν ότι ο ασθενής βρίσκεται σε καταληκτικό στάδιο και ότι οι συνθήκες ζωής για όσο χρόνο του απομένει να ζήσει θα είναι απάνθρωπες. 

«Η πρόταση νόμου για την ευθανασία δεν είναι απόφαση ανάμεσα σε ζωή και θάνατο», ανέφερε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου έχει εκδόσει θετική γνώμη, κάτω από τις προυποθέσεις που αναφέρονται στην πρόταση νόμου. 

Σημείωσε πως, πριν την τελική απόφαση θα υπάρχει πρόνοια για ενημέρωση του ασθενή σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα και θα τίθεται υπό ψυχολογική/ψυχιατρική παρακολούθηση. Ο ασθενής θα συμπληρώνει ειδικά δελτία στην παρουσία γιατρού και μαρτύρων. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου τόνισε πως η συγκεκριμένη απόφαση θα γίνεται αποκλειστικά από τον ασθενή με σκοπό την επιλογή της συνθήκης με την οποία θα «φύγει», σημειώνοντας: «εάν το τέλος του προβλέπεται βάναυσο πιθανόν ο ίδιος να μη θέλει να περάσει τον Γολγοθά».

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ δήλωσε πως το τελευταίο 48ωρο δέχεται ανεκδιήγητες επιθέσεις από μερίδα ατόμων. Όπως σημείωσε, πρόκειται για άτομα που εναντιώνονταν και σε άλλες προτάσεις όπως αυτές για τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα για τη σεξουαλική ταυτότητα.

Η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε πως παρά τις όποιες αντιδράσεις, οι πολιτικοί πρέπει να λειτουργούν ούτως ώστε να γίνονται βήματα εξέλιξης στις ζωές των πολιτών χωρίς να σκέφτονται το πολιτικό κόστος.