Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλίδης Ερντογάν Κυπριακό

Δε συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες η πραγματοποίηση της όποιας ολιγόλεπτης συνάντησης του προέδρου Χριστοδουλίδη με τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ή στο περιθώριο των εργασιών της 2ης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα φιλοξενηθεί αύριο (01/06) στη Μολδαβία.

Ο επανεκλεγέντας Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα βρεθεί τελικά στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την Ενέργεια και τη Συνδεσιμότητα, ενώ θα έχει, επίσης, διμερείς συναντήσεις και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας, με τους ξένους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο.

Θετική επίδραση και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, βλέπει σε ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης του προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «η ΕΕ μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά και να ενισχύσει ουσιαστικά τις προσπάθειες των ΗΕ μέσα από τα κίνητρα και τα εργαλεία που κατέχει προς την Τουρκία και τους Τ/κ συμπατριώτες μας, για να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων, να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, με ορίζοντα την οριστική βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».

Ωστόσο η όποια ευρωπαϊκή εμπλοκή στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυσης του προβλήματος, αποτελεί κόκκινο πανί και απορρίπτεται ασυζήτητη από την τουρκική πλευράς, όπως ξεκαθάρισε και χθες Εργκιούν Ολγκούν, σύμβουλος του Ερσίν Τατάρ και πρόσωπο που κινεί τα νήματα στα κατεχόμενα για θέματα Κυπριακού.

Όπως ανέφερε ο Ολγκούν, «η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντίθεση με τα Ηνωμένα Έθνη, δεν αποδέχεται το ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Το γεγονός αυτό μας προκαλεί ανησυχία επειδή βάζει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη βάση της ισότητας, συνεπώς αντιτιθέμεθα στην συμμετοχή της ΕΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία».

Πρόσθεσε ότι πέραν των δυο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, δεν υπάρχει θέση για κανένα άλλο στην τράπεζα των συνομιλιών. Ενώ στο ζήτημα των Βαρωσίων έκανε λόγο για ορατές και αόρατες κινήσεις ανοίγματος της περιοχή, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, αυξάνονται οι συναλλαγές με ιδιοκτήτες περιουσιών στην περιοχή.

Στην Άγκυρα θα βρεθεί το Σάββατο ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ για την ορκωμοσία Ερντογάν.

Και εγένετο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Την εγκαθίδρυση και δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε στην σημερινή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για συμβουλευτικό όργανο, που θα λειτουργεί στα πρότυπα αντίστοιχων ξένων χωρών, με αποστολή την ανάλυση και σχεδίαση της εθνικής στρατηγικής ασφάλειας.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «θα έχει την ικανότητα να διαγιγνώσκει υπάρχουσες και να προβλέπει μελλοντικές ανάγκες στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και να μεριμνά για την ανάθεση μελετών και ερευνών σε επίλεκτους μελετητές, ερευνητές και εμπειρογνώμονες μετά από την ανάθεση από τον Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση εκτιμά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα παρέχει επαρκή πληροφόρηση και τεκμηριωμένες εκτιμήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο.