Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την Κυριακή  (28/05) τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία, μετά τις οποίες παραμένει κυρίαρχος της χώρας για άλλα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το Politico, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει για άλλα πέντε χρόνια πρόεδρος της Τουρκίας μετά την επικράτησή του στις πιο διχαστικές εκλογές των τελευταίων χρόνων στη γείτονα χώρα, που παραλίγο να απειλήσουν την κυριαρχία του.

Ο κυρίαρχος επί δεκαετίες Ερντογάν, νίκησε με ποσοστό 52% έναντι 48% τον αντίπαλό και υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 14 Μαΐου, ο πρόεδρος βγήκε επίσης πρώτος, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα οι τη διεξαγωγή και δεύτερου γύρου.

Γραπωμένος από την εξουσία η Ερντογάν

Ο Ερντογάν είναι ο απόλυτος ηγέτης της Τουρκίας καθώς κυβερνά τη χώρα από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν λένε ότι έκανε τη χώρα ισχυρότερη, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η αυταρχική του προσέγγιση στην εξουσία υπονομεύει θανάσιμα τη δημοκρατία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Politico, σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογές στις οποίες ο πρόεδρος και το κόμμα του AK κέρδισαν εύκολα τους αντιπάλους τους, ο Ερντογάν ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Τουρκία

Η δύσκολη προεκλογική μάχη και η πρώτη νίκη επί του Κιλιτσντάρογλου

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στη μάχη της επανεκλογής, βρέθηκε αντιμέτωπος με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως ο υψηλός πληθωρισμός - που έχει φτάσει στο 43% - ένα αδύναμο νόμισμα και τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και κατεστραμμένες πόλεις. Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή και η κυβέρνηση επικρίθηκε για τις κακής ποιότητας κατασκευές και την αργή αντίδρασή της.

Η νίκη του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου τον έφερε πέντε μονάδες μπροστά από τον Κιλιτσντάρογλου και μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία.

Τουρκία

Δεν κέρδισε τους Τούρκους ο «εθνικιστής» Κιλιτσντάρογλου

Μετά τα αποτελέσματα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έβαλε σε λειτουργία μια πιο εθνικιστική στάση, υποσχόμενος να απελάσει εκατομμύρια Σύρους και Αφγανούς, μια κίνηση όμως που δεν συνοδεύτηκε με επιτυχία. Ο Σινάν Ογάν, ο εθνικιστής υποψήφιος που κέρδισε το 5% στον πρώτο γύρο, υποστήριξε στη συνέχεια τον Ερντογάν και όχι τον Κιλιτσντάρογλου.

Τουρκία

Ο θρίαμβος Ερντογάν αναδεικνύει την πόλωση στην τουρκική κοινωνία

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η νίκη του Ερντογάν αναδεικνύει την πόλωση στην τουρκική κοινωνία, ιδίως τις διαιρέσεις μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών. Το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της Τουρκίας, οι μεγάλες πόλεις και το κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας ψήφισαν υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, ενώ τα κεντρικά εδάφη τάχθηκαν σθεναρά υπέρ του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης οι εκλογές αντανακλούν το πόσο έχει γραπωθεί από την εξουσία ο Ερντογάν καθώς και την απόλυτη επιρροή του στα τουρκικά ΜΜΕ που ελέγχονται από ομάδες προκυμμένες στο κόμματου «σουλτάνου.

Πηγή: Iefimerida.gr