Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με το βλέμμα στις τουρκικές κάλπες, η Λευκωσία. Η ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό αναφορικά με την επόμενη μέρα και στο κυπριακό.

Ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ολοκληρώσει το πρώτο σκέλος της στρατηγικής του με σειρά επαφών και συναντήσεων που είχαν στόχο την ανάλυση και προώθηση της πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε στο κυπριακό, η οποία βρίσκει, όπως σημειώνει εκ νέου, πρόσφορο έδαφος. Όπως είπε «Εργαζόμαστε για σπάσιμο του αδιεξόδου και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι βλέπουν την προσέγγισή μας ότι η Ε.Ε μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Επανέναρξη συνομιλιών, πάντοτε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Η Ε.Ε έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις προσπάθειες των ΗΕ.»

Εξαιρετικά σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση, η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Βερολίνο, με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να εκφράζει ετοιμότητα να συμβάλει στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου. Στο τετ α τετ Χριστοδουλίδη Σολτς, μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, έπεσαν στο τραπέζι και συγκεκριμένα ονόματα που θα μπορούσαν να διοριστούν στη θέση του απεσταλμένου της Ε.Ε για το κυπριακό, ενώ η Λευκωσία αξιολογεί ως μείζονος σημασίας και τις επόμενες επαφές που θα πραγματοποιήσει το αμέσως διάστημα, ο ΠτΔ.

«Ήταν ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις του Γερμανού Καγκελάριου, γίνονται πολλά, επίσης, σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να ετοιμαστούμε. Μετά από πρόσκληση θα μιλήσω στην Ολομέλεια του Ε.Κ στις 13 Ιουνίου, ενώ την επομένη θα είμαι στη Βιέννη, ακριβώς για το ίδιο θέμα» , ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Προσπάθεια γεφύρωσης διαφορών

Ξεκαθάρισμα προθέσεων, θα επιχειρηθεί κατά την επικείμενη, εντός της βδομάδας, συνάντηση του ΠτΔ, Νίκου Χριστοδουλίδη με την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η συνάντηση, που διευθετήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, κρίνεται ως καθοριστική για την κυβέρνηση και το έργο της. Πολλά γεγονότα τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν αντιπαραθέσεις και τριγμούς στις σχέσεις Προεδρικού και Πινδάρου, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, που χρειάζεται εντός Βουλής τον Δημοκρατικό Συναγερμό, να θέλει να πετύχει συνεννόηση και συντονισμό με την ηγεσία του κόμματος.

Όπως επισήμανε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ονούφριος Κουλλά «Σε καμία περίπτωση η συνάντηση δεν έχει την έννοια του συντονισμού, όπως γίνεται κανονικά μεταξύ κυβέρνησης και συγκυβερνώντων κομμάτων. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα ξεκαθάρισμα θέσεων και ευαισθησιών.»

Ένα εκ των θεμάτων που δίχασαν κυβέρνηση-Πινδάρου είναι το βέτο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην συμμετοχή και των υπουργών στις συναντήσεις του ΕΛΚ. Χθες η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, έκανε σαφές ότι η εξαίρεση έγινε αποκλειστικά και μόνο για τον ΠτΔ, Νίκο Χριστοδουλίδη, διαμηνύοντας ότι η θέση του κόμματός της δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Πάνω από όλα η πατρίδα, απάντησε, ερωτηθείς σχετικά, ο ΠτΔ. Συγκεκριμένα τόνισε «Πάνω από όλα είναι η πατρίδα μας και πώς μπορούμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε είτε αυτές αφορούν την Τουρκία, είτε το μεταναστευτικό, είτε αυτά που αφορούν όλους μας ασχέτως κομματικής ή ιδεολογικής προέλευσης. Και η Ε.Ε, έχουμε αποφασίσει όλοι, κι εδώ συμφωνούμε όλοι, ότι είναι το πεδίο εκείνο που μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερα.»

Η κυβέρνηση θεωρεί εξόχως σημαντική την συμμετοχή τουλάχιστον δύο υπουργών στην μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ε.Ε. Του ΥΠΕΞ, λόγω κυπριακού και ζητημάτων που αφορούν τα ευρωτουρκικά και του ΥΠΕΣ, λόγω του μεταναστευτικού.