Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ήταν «σημεία και τέρατα» τα όσα ακούστηκαν χτες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για κόκκινους φακέλους, ύποπτα αποτελέσματα και συγκάλυψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο; Ναι, αλλά δυστυχώς συνηθίσαμε το πρόσωπο του τέρατος και δε μας τρομάζει πια. Το περίεργο είναι που κάποιοι ξαφνιάζονται ακόμη.

Η συνεδρίαση έγινε έπειτα από αίτημα του ΑΚΕΛ, για τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, με αφορμή τη γνωστή δημόσια αντιπαράθεση του πρώην προέδρου της επιτροπής, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και του τέως ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη.  Όμως ακούστηκαν και πολλά άλλα: 

Ότι συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες κατονομάστηκαν, βρέθηκαν πολλές φορές κάτω από το μικροσκόπιο της UEFA, η οποία έστειλε κόκκινους φάκελους και κάποιους από αυτούς η ΚΟΠ δεν τους προώθησε, όπως όφειλε, στην Επιτροπή Προστασίας και Δεοντολογίας. Ότι κανονικά αυτές οι ομάδες θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί από την ΚΟΠ αλλά παρέμειναν εκεί και συνέχισαν να συλλέγουν κόκκινους φακέλους.

Ακούστηκαν πράγματα άκρως ντροπιαστικά και απογοητευτικά και δυστυχώς έπεται συνέχεια. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα επαναλάβει τη συνεδρίαση, με την ίδια ατζέντα, καθώς χθες απουσίαζε η νομική υπηρεσία του κράτους. Απουσίαζε δηλαδή ο θεσμός που όφειλε να είχε εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο, προκειμένου να καθαρίσει «ο στάβλος του Αυγεία», όπως είχε χαρακτηρίσει κάποτε το κυπριακό ποδόσφαιρο ο τέως πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στους κόκκινους φακέλους της UEFA. Πέρασαν τρία χρόνια από εκείνη την προεδρική δήλωση και δεκαετίες από τότε που ακούμε για παρασκήνιο στο ποδόσφαιρο κι όμως τίποτα δεν αλλάζει. Συνεχίζουμε να συζητάμε τα ίδια πράγματα και, κάθε φορά, με τα ίδια πράγματα ξαφνιαζόμαστε.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, παρ’ όλο που σε καμία περίπτωση δεν υιοθέτησε τους ισχυρισμούς Παπαχαραλάμπους για τον τέως πρόεδρο Αναστασιάδη, χαρακτήρισε πολύ σοβαρά τα όσα ακούστηκαν, τόσο σε σχέση με τους ύποπτους αγώνες όσο και σε σχέση με τη διαχείριση που έκανε η ΚΟΠ. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ήταν ακόμη πιο αιχμηρός και μίλησε για «ομερτά», για νόμο δηλαδή της σιωπής και της συγκάλυψης.

Το θέμα είναι ότι τα λέμε και τα ξαναλέμε, αλλά τίποτα δε γίνεται και θεραπεία δε βλέπουμε. Κάθε φορά μένουμε στο να συζητάμε αν είναι όντως στάβλος το κυπριακό ποδόσφαιρο, όπως δήλωσε ο Αναστασιάδης, ή όχι. Πάντως ό,τι κι αν είναι, τα σκυβαλοφόρα περνάνε απ’ έξω και δεν σταματάνε.