Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πρέσβειρα Πολωνίας

Το βαθμό ενίσχυσης των διμερών σχέσεων της Πολωνίας με την Κύπρο, αξιολογεί η Πρέσβειρα της χώρας στη  Λευκωσία, Irena Lichnerowicz-Augustyn, σε συνέντευξη στη Διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1, Έλλη Κοτζαμάνη. 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον απόηχο της επίσκεψης της Προέδρου της Κάτω Βουλής της Πολωνίας, της δεύτερης υψηλού επιπέδου επίσκεψης που πραγματοποίησε Πολωνός κρατικός αξιωματούχος στην Κύπρο, σε διάστημα δύο χρόνων, και ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας της Πρέσβειρας της Πολωνίας στη Λευκωσία, εντός του καλοκαιριού.

Μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής της Πολωνίας Elzbieta Witek στην Κύπρο αλλά και την επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda που προηγήθηκε, η κ.Irena Lichnerowicz-Augustyn ανέφερε πως όταν άρχιζε η θητεία της πριν από πέντε χρόνια είχε θέσει ως πρώτο στόχο την ενίσχυση των σχέσεων και την ανταλλαγή επαφών σε διμερές επίπεδο μεταξύ Κύπρου - Πολωνίας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι προώθησε πέρα από τον πολιτικό διάλογο και τα οικονομικά ζητήματα, όπως και τα ταξίδια προς την Πολωνία.

«Διοργανώσαμε σεμινάρια για θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, καινοτομίας, νεοφυών επιχειρήσεων, κυβερνοασφάλειας. Λάβαμε μέρος, για παράδειγμα, στην Travel Expo, προωθώντας και πάλι τις επαφές στον τομέα του τουρισμού. Οργανώσαμε μουσικά κονσέρτα, εκθέσεις... Παρόλο που μεσολάβησε η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν όλα ήταν δύσκολα, εντούτοις οργανώσαμε ακόμα και πολλές διαδικτυακές δραστηριότητες», πρόσθεσε

Τι παίρνει μαζί της από την Κύπρο

Στην ερώτηση «ποια είναι τα πιο πολύτιμα από αυτά που θα πάρετε μαζί σας όταν θα φύγετε από την Κύπρο;», απάντησε:

«Θα πρόσθετε κανείς, εκτός από την φιλοξενία, στην οποία ήδη αναφέρθηκα... την ευωδιά των πορτοκαλιών, τις λεμονιές, τις ελιές... την ομορφιά αυτή... το πόσο όμορφο είναι το νησί σας... 

Αλλά θα πρόσθετα και την εικόνα στην οποία αναφέρθηκα και στην αρχή. Την εικόνα του μοιρασμένου νησιού.

Που παραμένει υπό κατοχή. Και πιστεύω πως κάποια μέρα, όταν θα έρθω πίσω, θα είμαι πραγματικά ευτυχής να δω ότι είναι ενωμένο. 

Δεν κατάφερα να το δω αυτό στη διάρκεια της θητείας μου εδώ, αλλά εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα στην Κύπρο σε αυτό το ζήτημα, στην ειρηνευτική διαδικασία, στις διαπραγματεύσεις, και για τις δύο πλευρές να επανενωθούν και να ζήσουν μαζί.»