Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΙΘΥ

Θέμα ωρών είναι η παραλαβή, από την κυβέρνηση, της νέας λίστας κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα περιλαμβάνει φυσικές και νομικές οντότητες στην Κύπρο, ζήτημα που κρατά σε αναβρασμό τους παρόχους υπηρεσιών και όχι μόνο.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, που επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά και τη βούλησή της να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου, επενδύει στη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων, που θα λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή. Όπως, μάλιστα, πληροφορείται ο ΑΝΤ1, συμβουλευτική και τεχνοκρατική υποστήριξη κατά τη διαδικασία σύστασής της, θα παράσχουν οι εμπειρογνώμονες που αναμένονται στην Κύπρο, από Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο.

Κυβερνητική Πηγή

Η σύστασή της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων έχει καθυστερήσει πολύ. Εάν λειτουργούσε, θα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην παρούσα φάση

Την ίδια ώρα, εντείνεται η συζήτηση για τον βαθμό συμμόρφωσης στις αμερικανοβρετανικές κυρώσεις.

Σκληρή και αυστηρή στάση, ζητά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που κρούει κώδωνα κινδύνου, για μακροπρόθεσμο ρίσκο που απειλεί την ανάπτυξη της οικονομίας και το χαρακτηρίζει ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο

«Ως εκ τούτου καλούμε τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, καθώς και τα εποπτικά σώματα να τηρήσουν σκληρή θέση έναντι τέτοιων φαινομένων και να υιοθετήσουν την πολιτική «compliance-plus», όπως έχουν πράξει ορισμένοι ιδιωτικοί οργανισμοί, με στόχο την επιθετική αποκατάσταση, όχι μόνο του άδικου ανταγωνισμού, αλλά και της ικανότητας της Κύπρου να προσελκύσει υψηλής ποιότητας επενδυτές, τους οποίους έχει απόλυτη ανάγκη»

Παρότι αναγνωρίζει ότι η διαδικασία ενίσχυσης των επιδόσεων συμμόρφωσης δε θα είναι οικονομικά ανώδυνη, και ότι θεωρεί δεδομένο τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, το Δημοσιονομικό χαρακτηρίζει απαραίτητη αυτή την ενίσχυση, ενώ τονίζει ότι θα αποτελεί σημαντική επένδυση για το μέλλον της οικονομίας η ανατροπή της κακής εικόνας που έχει δημιουργηθεί διεθνώς για την Κύπρο.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο

«Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί για την κυπριακή οικονομία και τις επιδόσεις της στα θέματα συμμόρφωσης αποτελεί σημαντικό μακροοικονομικό πρόβλημα. {…} Η αρνητική εικόνα που δημιούργησε η Κύπρος έχει εκτενέστατες προεκτάσεις καθώς αποτελεί αντικίνητρο και ισοδυναμεί με κόστος για όλους τους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές που δυνητικά ενδιαφέρονται για δραστηριοποίηση στον τόπο μας.»

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης στην οποία γινόταν λόγος για υπέρ του δέοντος συμμόρφωση στις αμερικανοβρετανικές κυρώσεις, που δεν είναι δεσμευτικές για την Κύπρο, επανήλθε, με υποδείξεις προς την κυβέρνηση, από την εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι».

Χρίστος Κληρίδης – Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

«Μέσα από αυτό το απαράδεκτο σύστημα επιβολής κυρώσεων, χωρίς να ακουστούν καν οι ενδιαφερόμενοι και χωρίς να γνωρίζουν τι είναι που έκαναν λάθος ή αν παρέβησαν οποιεσδήποτε κυρώσεων, κλείνουν τα γραφεία τους. Η κυβέρνηση όφειλε να αντιδράσει σε αυτές τις εξελίξεις. Υποτίθεται η Κύπρος είναι σύμμαχος χώρα της Αγγλίας και της Αμερικής. Αν υπάρχουν γραφεία, είτε λογιστικά, είτε κτηματομεσιτικά, είτε δικηγορικά τα οποία κατ ισχυρισμό παρέβησαν κάποια sanctions, υπάρχει κυπριακή νομοθεσία, αν είμαστε δεν ξέρω, κυρίαρχο κράτος ακόμη, και θα μπορούσε σε συνεργασία με την Αγγλία και την Αμερική να ληφθούν τα εσωτερικά, ένδικα μέτρα και να τακτοποιηθεί οποιαδήποτε παρατυπία».

Δεμένα είναι την ίδια ώρα τα χέρια της κυβέρνησης σε σχέση με την μισθοδοσία των εργαζομένων σε εταιρείες υπό κυρώσεις, όπως παραδέχθηκε στην ίδια εκπομπή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στα τραπεζικά ιδρύματα και να τους επιβάλει να αποπαγοποιήσουν αυτούς τους λογαριασμούς. Είναι αρμοδιότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων σε συντονισμό με τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές να προβούν σε εκείνες τις ρυθμίσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην καταβολή των μισθών οι εταιρείες. Εμείς; Κατανοούμε το πρόβλημα, έχουμε κάνει τα όποια διαβήματα μπορούσαν να γίνουν, τώρα πλέον είναι ζήτημα της επαφής που θα κάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα με τις αρμόδιες αρχές».

«Αυτοί που υφίστανται τις αρνητικές επιπτώσεις είναι οι εργαζόμενοι και είναι αρκετοί. Ήδη παίρνουν απολύσεις ή αιτήσεις στο Ταμείο Πλεονάζων. Η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις από αριθμό κόσμου που θα μείνει στους δρόμους», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ άσκησε δριμεία κριτική και στην προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος πληρώνει τώρα τα επίχειρα της δεκαετούς διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.