Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρίσι Σούνακ

Με σκοπό να τονίσει την ανάγκη συντονισμένης διεθνούς δράσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο ώστε «να τερματιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλείται από την παράνομη μετανάστευση» προσέρχεται σήμερα στη διήμερη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ ο Ρίσι Σούνακ.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καταστήσει μία από τις πέντε προτεραιότητες της διακυβέρνησής του να σταματήσει τον διάπλου της Μάγχης από μετανάστες και πρόσφυγες.

Πριν από το ταξίδι του κ. Σούνακ στην ισλανδική πρωτεύουσα για τη σύνοδο, η Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε τη μετανάστευση μέσω παράνομων οδών ως «μάστιγα» που δεν αφορά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ολόκληρη την ήπειρο.

Ο κ. Σούνακ θα ζητήσει δράση για την πάταξη των διακινητών μεταναστών, υπερασπιζόμενος το αμφιλεγόμενο σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί. Θα πει πως η τρέχουσα κρίση της παράνομης μετανάστευσης απαιτεί ένα κατάλληλο και ικανό παγκόσμιο πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου.

«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που λειτουργεί τόσο για τους λαούς των χωρών μας όσο και για τους ευάλωτους ανθρώπους που έχουν απεγνωσμένη ανάγκη ενός παγκόσμιου συστήματος για τη χορήγηση ασύλου», αναμένεται να πει ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό θα ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης του Κανονισμού 39 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον οποίο θεωρείται από νομικούς ότι παραβιάζει ο νόμος που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση. Ο Κανονισμός 39 επιτρέπει στο δικαστήριο να μπλοκάρει την απέλαση ανθρώπων από χώρες στη βάση ζητημάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κανονισμός έχει χρησιμοποιηθεί στη Βρετανία για να παγώσει την ενδεκάτη ώρα η απέλαση μεταναστών προς τη Ρουάντα, όπου το Λονδίνο σκοπεύει να στέλνει μετανάστες για υποβολή αίτησης ασύλου.

Ο κ. Σούνακ σκοπεύει επίσης να αξιοποιήσει την παρουσία του στη σύνοδο για να ενθαρρύνει μια ακόμα πιο έντονη διεθνή απάντηση στη Ρωσία έναντι της επιθετικότητάς της στην Ουκρανία.

Η σύνοδος των ηγετών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μόλις η τέταρτη στην ιστορία του οργανισμού που συστήθηκε μετά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πλέον αριθμεί 46 χώρες-μέλη.