Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οδυσσέας Μιχαηλίδης Νίκος Χριστοδουλίδης

Μετά το θόρυβο που προέκυψε με τους διορισμούς συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και συμβούλων υπουργών, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατόπιν αιτήματος του προέδρου Χριστοδουλίδης, στις 11:00 το πρωί ανέβηκε εκτάκτως στο λόφο του Προεδρικού.

Προηγήθηκαν νωρίτερα το πρωί ραδιοφωνικές δηλώσεις του κ. Μιχαηλίδη ο οποίος αφού επέμεινε ότι ενδεχόμενη πρόσληψη της 19χρονής φοιτήτριας στη θέση του συμβούλου του υφυπουργού τουρισμού θα ήταν παράτυπη, υπέδειξε ότι ζήτημα προκύπτει και με το διορισμό της Μαριλένας Ραουνά ως προεδρικής επιτρόπου, θέση για την οποία δεν εγκρίθηκε κονδύλι από τη Βουλή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Γενικός Ελεγκτής στην συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών, σύμφωνα με δήλωση του κ. Μιχαηλίδη που ακολούθησε, βρήκαν απαντήσεις στα ζητήματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα προωθήσει για ψήφιση στη βουλή νομοσχέδιο, βάση του οποίου οι προσλήψεις συμβούλων και συνεργατών του προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών και Υφυπουργών θα γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια στο πρότυπο των κοινοβουλευτικών συνεργατών.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, «ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει από τώρα και προτού ψηφιστεί ο νόμος, σε έλεγχο για το κατά πόσο όλοι αυτοί οι συνεργάτες ικανοποιούν τα κριτήρια που προβλέπονται στον νόμο για τους συνεργάτες και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οποιοσδήποτε δεν ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια, τότε θα υπάρξει τερματισμός κάθε τέτοιας σύμβασης».

Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε επίσης απολύτως λογική, την εισήγηση του προέδρου Χριστοδουλίδη για διορισμό της κ. Ραουνά στη θέση του επιτρόπου Προεδρίας η οποία παραμένει κενή.

«Δεν έχει κανέναν λόγο ο Πρόεδρος, είπε ο Ελεγκτής, να μη διορίσει την κα. Ραουνά σε αυτή τη θέση και να αφήσει την πλήρωση της θέσης του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή», η αναφορά του Ελεγκτή.

Ο κ. Μιχαηλίδης επέμεινε ότι ο διορισμός της 19χρονής στη θέση του συμβούλου του υφυπουργού Τουρισμού ήταν παράτυπη.

Λήξαν θεωρείται και το θέμα της αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Δόξας Κωμοδρόμου, της οποία η απόσπαση από το Πανεπιστήμιο στην Προεδρία της Δημοκρατίας εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Διαφορετικές κομματικές ερμηνείες

Το ΑΚΕΛ προχώρησε στην εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος για συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών σε σχέση με τους διορισμούς της κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, «η ρήση το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, δυστυχώς, στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει πολλαπλασιαστεί επί δύο. Οι αστοχίες και οι σκοπιμότητες γύρω από συγκεκριμένους διορισμούς συνεχίζονται, προκαλώντας το περί δικαίου αίσθημα, πλήττοντας τη χρήστη διοίκηση και μη σεβόμενες τη διαφάνεια».

Λάθος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, το διορισμό της 19χρονης στη θέση συμβούλου του υφυπουργού τουρισμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρχει πάντα μέτρο στην κριτική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «είμαι ο πρώτος που αναγνωρίζει τα λάθη της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και ήταν όντως λάθος ο διορισμός της 19χρονης συμβούλου. Καλοδεχούμενη η κριτική. Όμως, το ότι το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα επιδόθηκε σε ένα εξοντωτικό κανιβαλισμό κατά μιας 19χρονης φοιτήτριας είναι επίσης απαράδεκτο. Θα μπορούσε να ήταν η κόρη οποιουδήποτε από εμάς».

Ακολούθως το μεσημέρι το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση χαιρέτισε την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ετοιμασία νομοσχεδίου με το οποίο θα καθορίζονται τα κριτήρια για τις προσλήψεις των συμβούλων του προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής και των Υπουργών.

Ενώ προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει και η ΕΔΕΚ την συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης.