Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οδυσσέας Μιχαηλίδης Νίκος Χριστοδουλίδης

«Δεν θα γίνει τίποτα που ξεφεύγει του πλαισίου νομιμότητας». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς διογκούται ο σάλος σχετικά με τον διορισμό μιας 19χρονης φοιτήτριας ως συμβούλου του Υφυπουργού Τουρισμού. 

Ύψωσε, μάλιστα, τείχος προστασίας γύρω από την 19χρονη, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο σχολιασμού, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «αν υπάρχει οποιαδήποτε κριτική, η οποία είναι καλοδεχούμενη κριτική, θα πρέπει να γίνεται προς την κυβέρνηση, προς την εκτελεστική εξουσία και να μην γίνεται κανιβαλισμός εναντίον ατόμων. Επιτέλους ας είμαστε λίγο προσεχτικοί.»

Προηγήθηκε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που χαρακτήριζε πρόδηλα παράνομη και καταχρηστική την πρόσληψη ενός προσώπου δεκαεννέα ετών, χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ ακολούθησαν βολές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Η Χρυστάλα Βιλάνου κατέγραψε και τη θέση της κυβέρνησης για τα κριτήρια διορισμού συμβούλων και συνεργατών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, πάντως, στον ΑΝΤ1 ότι στις 15 Νοεμβρίου 2019 είχε ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία δεν θα ίσχυαν κριτήρια ηλικιακά ή μορφωτικά για τον διορισμό Συμβούλων κρατικών αξιωματούχων. Για την συγκεκριμένη περίπτωση, μας λέχθηκε ότι ο διορισμός δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι το Προεδρικό διερευνά όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επανήλθε νωρίς το απόγευμα, αναφερόμενη στην απόφαση του Νοεμβρίου του 2019 και επιμένοντας πως η παρανομία δεν αίρεται ακόμα και αν ακυρώθηκε η απόφαση του Μάρτη.

Το ζήτημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΑΚΕΛ να στήνουν στον τοίχο την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, «δυστυχώς, λυπούμαστε πραγματικά που διαπιστώνουμε ότι μέσα από άκομψους χειρισμούς, προχειρότητα και άγνοια των νόμων και αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση έχει εκθέσει ένα νέο άνθρωπο. Επαναλαμβάνουμε, όπως είχαμε τοποθετηθεί και για τον άστοχο διορισμό στην ΕΔΥ, η κυβέρνηση οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική.»

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι «ο διορισμός 19χρονης φοιτήτριας, χωρίς πτυχίο, στη θέση του συμβούλου-συνεργάτη του Υφυπουργού Τουρισμού, συνιστά πρόκληση προς το σύνολο της κοινωνίας. {…} Με τη φόρα που πήρε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τον προκάτοχό του στην ημετεροκρατία.»

Και καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον συγκεκριμένο διορισμό.