Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης

Τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέλουν στην Βουλή με αφορμή την συζήτηση των καταγγελιών του πρώην Πρόεδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους,Παπαχαραλάμπους για στημένα.

Αφορμή, το θέμα που ενέγραψε το ΑΚΕΛ, και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, για τις καταγγελίες Παπαχαραλάμπους, εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη, για παρέμβαση στο έργο του. 

Συγκεκριμένα όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στην Επιτροπή Θεσμών τέθηκε στο τραπέζι χωρίς όμως να ληφθεί η όποια απόφαση για κλήτευση του .

Στο μεταξύ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία λειτουργεί πλέον με διαφορετική σύνθεση, ξεκαθαρίζοντας πως ουδεμία παρέμβαση δεν έχει τύχει στο έργο της από οποιοδήποτε πολιτειακό αξιωματούχο ή άλλο πρόσωπο, μέχρι και σήμερα.

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Θεσμών οι αγγλοαμερικανικές κυρώσεις

Τις θεσμικές επιπτώσεις από τις Αγγλοαμερικανικές κυρώσεις  που επιβλήθηκαν  σε φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Κύπρος εξέτασε σήμερα η επιτροπή νομικών της βουλής στην παρουσία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο οποίος  τόνισε πως   μέχρι τώρα δεν υπήρχαν επιπτώσεις όσον αφορά στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, «το ζήτημα των κυρώσεων είναι εκ των πραγμάτων πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας μας  χρειάζεται από όλους του φορείς, η απαραίτητη βούληση για να πείσουμε πως αυτά που λέμε τα εννοούμε και πως όντων θέλουμε να είμαστε σωστοί και διαφανείς».

Όπως τονίστηκε στην συνεδρία από το Παγκύπριο Δικηγορικό σύλλογο  ήδη έχει συσταθεί τριμελής ανακριτική επιτροπή, από εμπειρογνώμονες σε ζητήματα κυρώσεων  η οποία θα εξετάσει την έκθεση πεπραγμένων 300 σελίδων  που απέστειλε το δικηγορικό γραφείο που υπόκειται στις Αγγλοαμερικανικές κυρώσεις, ενώ θα επικεντρωθεί και σε άλλες έρευνες δικηγορικών γραφείων αναφορικά με τις κυρώσεις. Ο Παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Νομική Υπηρεσία το ογκωδέστατο υλικό που στάλθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες  αναφορικά με τις κυρώσεις .

Το θέμα κυρώσεων και της έκδοσης των χρυσών διαβατηρίων είναι αλληλένδετα επέμεινε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, καλώντας τις εποπτικές αρχές να εφαρμόσουν όσο πρέπει ούτως ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της  χώρα μας.

Σύμφωνα με την βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, «υπάρχει μια εικόνα πολύ επιζήμια για την αξιοπιστία της χώρας μας και θα πρέπει η εποπτικές αρχές  να είναι αποτελεσματικές. Δεν γίνεται να πηγαίνει σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και να μην είναι θετική να δώσουν άδεις ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέας δραστηριοποίησης Κυπρίων».