Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βαρώσι.

Σχεδόν όλους τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων επί της λεωφόρου Κένεντι στην παραλιακή λεωφόρο της Αμμοχώστου, προσέγγισε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό για να αποκτήσει τρία μικρά ξενοδοχεία στα Βαρώσια, καθώς και δύο ορόφους πολυκατοικίας για να στεγάσει το προσωπικό του.

Οι επαφές του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον λεγόμενο «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου, γίνονται, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1, με μεσάζοντα έναν Ελληνοκύπριο κτηματομεσίτη.

Μάλιστα ο επίδοξος αγοραστής στις συναντήσεις αυτές παρουσιάζει και έτοιμα ιδιωτικά συμφωνητικά, επιχειρώντας να δελεάσει τους ιδιοκτήτες να πωλήσουν τις περιουσίες του.

Μεταξύ των προνοιών του ιδιωτικού συμφωνητικού προβλέπεται ότι εάν σε διάστημα δυο μηνών ο αγοραστής δεν καταβάλει το αντίτιμο της πώλησης, τότε η πράξη ακυρώνεται.

Υπολογίζεται ότι ενώπιον της επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα Κατεχόμενα έχουν κατατεθεί περί τις 500 αιτήσεις που αφορούν ιδιοκτησίες στα Βαρώσια.

Ο λεγόμενος «βουλευτής» του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού κόμματος και πρώην πρόεδρος του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου Φίκρι Τόρος, σε δηλώσεις στην εφημερίδα Kibris Postasi, ανέφερε ότι καμία αίτηση που αφορά τη περίκλειστη περιοχή δεν έχει εξεταστεί.

Σύμφωνα με τον Τόρος, «επειδή και η νέα πολιτική που λέγεται λεγόμενο άνοιγμα του Βαρωσιού δεν συνάδει με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, ουσιαστικά δεν υπάρχει ένα τέτοιο άνοιγμα αυτή την στιγμή. Διότι δεν υπήρξε προσήλωση στο διεθνές δίκαιο».

Για λαϊκίστικη διαχείριση του ζητήματος κατηγόρησε την ψευδοκυβέρνηση ο Κουντρέντ Οζερσάι, ο οποίος ήταν εκ των εμπνευστών του ανοίγματος της περιοχής.

Όπως δήλωσε, «αυτή η διαδικασία ανοίγματος συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό «λίγο – λίγο» και «κουτουρού». Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος για αυτό; Προειδοποιήσαμε πριν από τις «προεδρικές εκλογές» του 2020, «θα ήταν λάθος να το ανοίξουμε βιαστικά χωρίς την απαραίτητη προκαταρκτική προετοιμασία, πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με προγραμματισμένο και καλά προετοιμασμένο τρόπο». Δεν άκουσαν».

Ψάχνουν αντικίνητρα

Στην αντίπερα όχθη, ψάχνουν αντικίνητρα, έστω και την υστάτη, για να τα παρέχουν στον προσφυγικό κόσμο και να αποφευχθεί το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα.

Το διαχρονικό κενό στη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος και την ανυπαρξία ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής, που με δραματικό τρόπο ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την αγοραπωλησία των τριών ξενοδοχείων στα Βαρώσια, αναγνώρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «διερευνούμε την όλη προοπτική, αλλά και την ανάγκη επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, για ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης προσφυγικής πολιτικής, έτσι ώστε να μη βρισκόμαστε ενώπιον τέτοιου είδους δεδομένων. Και αν δείτε και στο προεκλογικό πρόγραμμα υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που άπτονται της προσφυγικής πολιτικής που, ήδη, σε συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, τροχοδρομούνται συγκεκριμένες εξελίξεις».

Το πρωί όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, οργανώθηκε νέα συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συζητήθηκε το θέμα, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και του υπουργού Εσωτερικών  Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Άκρως ανησυχητικές, χαρακτήρισε τις εξελίξεις ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνένευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ. 

Εξετάζουμε όλες τις πιθανές λύσεις που μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας. Σκοπός μας δεν είναι να στοχοποιήσουμε τον οποιονδήποτε. Σκοπός μας είναι να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά, προσφέροντας αντικίνητρα για τέτοιου είδους πωλήσεις ή κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι και στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων με αντιπροσωπεία των εκτοπισμένων ξενοδόχων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, «σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι σήμερα εδώ με εκπρόσωπο. Στόχος να υπάρξει μια αλληλοενημέρωση, να μοιραστούμε πληροφορίες ο ένας με τον άλλο και πόσο σοβαρές είναι οι προτάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά».

Αποφασίστηκε όπως προχωρήσει η σύσταση επιτροπής για την πραγματοποίηση επαφών με την κυβέρνηση και τη Νομική Υπηρεσία.