Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Νομικά, πολιτικά και οικονομικά μέτρα με σκοπό να ανατραπούν οι σχεδιασμοί της κατοχικής πλευράς για δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια, θα τεθούν επί τάπητος σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, με την συμμετοχή του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών και υπηρεσιακών παραγόντων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, υπήρξε αξιολόγηση  δεδομένων που προκύπτουν μετά τις πληροφορίες για την αγοραπωλησία τριών ξενοδοχείων στην περίκλειστη Αμμόχωστο. 

Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι νέες εξελίξεις έχουν εκ νέου προκαλέσει προβληματισμό και αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΑΝΤ1 ότι θα γίνει προσπάθεια ανάληψης γενικότερων δράσεων, με στόχο την κάλυψη του διαχρονικού και τεράστιου κενού πολιτικής στην στήριξη του προσφυγικού κόσμου.

Προανήγγειλε ραγδαίες εξελίξεις

Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των Βαρωσίων προανήγγειλε για αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία o λεγόμενος «υπουργός δημοσίων έργων» του ψευδοκράτους.

Ο Ερχάν Αρικλί προκλητικά ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τις επόμενες μέρες θα νιώσει περισσότερο άβολα με τις επικείμενες εξελίξεις.  

Ανέφερε πως «δεν υπάρχει όφελος να φοβάσαι κάτι που δεν μπορείς να αποτρέψεις. Αυτός ο φόβος θα μεγαλώνει περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Οι γενιές αλλάζουν. Οι Ε/κ που διαμένουν στο Βαρώσι έχουν πεθάνει οι περισσότεροι και πίσω τους έρχονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Εφόσον δεν μπορούν να πάνε στο Βαρώσι, θα σκεφτούν ότι πρέπει να πουλήσουν».

Ο διεθνώς καταζητούμενος για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, αξιωματούχος του ψευδοκράτους, ανέφερε ότι μοναδικό εμπόδιο για τη λειτουργία των τριών ξενοδοχείων που φέρεται να αγόρασε ο μυστηριώδης επιχειρηματίας είναι ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από στρατιωτικής σε πολιτική, πράξη η οποία υποστήριξε μπορεί να γίνει με μια απλή απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου».

Η ταυτότητα του φερόμενου αγοραστή παραμένει άγνωστη, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για επιχειρηματία με στενές σχέσεις με τη λεγόμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας στο ψευδοκράτος.

Ενώ υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πώληση των ξενοδοχείων.  

Πολιτικοποίηση και της πυρκαγιάς

Την ευκαιρία να κάνει μνεία για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δυο ισότιμων κρατικών οντοτήτων στην Κύπρο, βρήκε ο Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την χθεσινή συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στον κατεχόμενο Λιμνίτη.

Όπως δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, «μετά τον εντοπισμό της πυρκαγιάς έδωσα οδηγία στον ειδικό «προεδρικό» αντιπρόσωπος, Εργκιούν Ολγκούν, μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για τις κρίσεις και ζήτησε την παροχή πυροσβεστικού πτητικού μέσου από την «νότια Κύπρο». Αυτό μας έδειξε, αυτό που πάντα τονίζω,  τη σημασία της συνεργασίας».

Η Δημοκρατία συνέδραμε με ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο, ενώ από την πρώτη στιγμή μετέφερε την ετοιμότητα της και για ενεργοποίηση χερσαίων δυνάμεων αν της ζητείτο.