Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υτ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων για το σχέδιο που επεξεργάστηκε η Κυβέρνηση για τους προσφυγικούς οικισμούς, για το στεγαστικό και την αύξηση του κόστους κατασκευής αλλά και την αδυναμία πρόσβασης στην χρηματοδότηση.
 

Προσφυγικοί οικισμοί 

Το σχέδιο που επεξεργάστηκε η Κυβέρνηση για τους προσφυγικούς οικισμούς είναι κοστολογημένο, βιώσιμο, αποτελεσματικό και με άμεση εφαρμογή, λέει στο ΚΥΠΕ  ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο και το Υπουργείο του ακούει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των επηρεαζόμενων. Παράλληλα αναφέρθηκε σε αλλαγές που έγιναν στο σχέδιο ώστε το ποσό επιδότησης ενοικίου να παρέχεται στη βάση του τύπου διαμερίσματος που κατέχουν και αφήνουν ενώ προστίθενται έξι μήνες διορία για εκκένωση διαμερισμάτων.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που χρονίζει και βγήκε στην επιφάνεια μετά τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία. Ανέφερε ότι η μελέτη του Υπουργείου Εσωτερικών, κατηγοριοποιεί τους οικισμούς και σε μια κατηγορία εντάσσει 43 πολυκατοικίες με τα μεγαλύτερα προβλήματα που κρίνονται σε πρώτη φάση ότι είναι ασύμφορο να επιδιορθωθούν.

Το σχέδιο ήρθε σε τριάντα ημέρες

Το σχέδιο ομαδοποιεί τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς ή τους κληρονόμους τους, τους πρόσφυγες που μεταγενέστερα πήραν την κατοικία αλλά ήδη πήραν κάποια άλλη βοήθεια όταν αγόραζαν το διαμέρισμα, και τους μη πρόσφυγες που αγόρασαν διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον Υπουργών Εσωτερικών, το 10% περίπου από το σύνολο των 358 πολυκατοικιών, ανήκουν σε μη πρόσφυγες που το αγόρασαν ως επένδυση ή ως πρώτη κατοικία.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις κατεδάφισης να εξευρεθούν άδεια οικόπεδα στους ίδιους χώρους για οικοδόμηση των νέων πολυκατοικιών αν και σε μια ή δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει χώρος και έπρεπε να εξευρεθεί άλλη λύση. Στις περιπτώσεις που πρέπει να κατεδαφιστεί μια πολυκατοικία οι ένοικοι θα λάβουν το 90% της αξίας του καινούργιου διαμερίσματος από το κράτος ενω για το υπόλοιπο 10% οι ένοικοι των πολυκατοικιών, θα καταβάλουν μια συνεισφορά περίπου 10% της αξίας.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι το ΥΠΕΣ αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι μπορεί να έχουν οικονομικές δυσκολίες και για το λόγο αυτό είναι σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης σε μια προσπάθεια να εκπονηθεί ένα σχέδιο ειδικά για αυτές τις κατηγορίες. Σύμφωνα με τον Υπουργό, όποιος διαμένει στις 43 πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν και δεν νιώθει ασφάλεια, μπορεί άμεσα να αποχωρήσει και να λαμβάνει επιδότηση που θα ξεκινά όμως από την μέρα που κρίνεται ένα κτίριο κατεδαφιστέο. Ωστόσο, αν κάποιος επιλέξει με δική του ευθύνη να μείνει έως και έξι μήνες, μπορεί να πράξει και να κάνει τις διευθετήσεις του. Αν κάποιος αποχωρεί από τριάρι το ορθό και δίκαιο, σύμφωνα με τον Υπουργό είναι να λαμβάνει επιδότηση για το διαμέρισμα που εγκαταλείπει. Δηλαδή θα παίρνει επιδότηση 800 ευρώ.

Ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι δεν εξαρτάται από το κράτος πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το πλάνο, καθώς η Κυβέρνηση δίνει τις χορηγίες, πληρώνει τον μελετητή και μετά επαφίεται στους επηρεαζόμενους πόσο γρήγορα θα κινηθούν.

Προσπάθειες αλλαγών και τ/κ περιουσίες

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι το θέμα των τ/κ περιουσιών ήταν ένα από τα πρώτα για τα οποία ζήτησε ενημέρωση.

Ανέφερε ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι και η υφιστάμενη νομοθεσία και κανονισμοί, το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, λέγοντας ότι πρόκειται για νομοθεσίες που εκπονήθηκαν πριν από 40 χρόνια που ήταν διαφορετικές οι ανάγκες και τα δεδομένα της εποχής. Είπε επίσης ότι και τον μισό προϋπολογισμό της υπηρεσίας διαχείρισης τ/κ περιουσιών τον συνεισφέρει το κράτος, γιατί δεν αρκούν οι μισθώσεις.  Ο ΥΠΕΣ είπε ότι στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι στην Νομική Υπηρεσία για έλεγχο.

Στα σκαριά είναι και η μηχανογράφηση και ο ίδιος είπε ότι έδωσε και κάποιες εντολές για να γίνει αγορά υπηρεσιών για κάποιες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα κτηματολογικές, καθώς το κτηματολόγιο δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει την υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών.