Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Πολλά ερωτήματα γέννησε μια δήλωσή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την συνάντηση του με τον ομόλογό του της Ρωσίας κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου.

«Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για το κυπριακό πρόβλημα.»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ για το ζήτημα, πώς δηλαδή και γιατί συζήτησαν το Κυπριακό, δεν τοποθετήθηκε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα, συγκρατημένη αισιοδοξία για πιθανές θετικές εξελίξεις στο κυπριακό εξέφραζε ο Ε/κ διαπραγματευτής. Ο Μενέλαος Μενελάου, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά, που έχει ενισχύσει την εκτίμηση πολλών ότι ίσως υπάρξει έδαφος για συζήτηση θεμάτων που συνεχίζουν να αποτελούν πηγή αβεβαιότητας, μεταξύ των οποίων και το κυπριακό.

«Ενδεχομένως να βρεθούμε αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα με εξελίξεις, οι οποίες να επιτρέψουν να τεθεί πιο ρεαλιστικά επί τάπητος το ενδεχόμενο μιας αναζωογονημένης προσπάθειας που θα περιλαμβάνει και το κυπριακό. Αυτή τη στιγμή οι ενδείξεις που έχουμε από τις επαφές με την τ/κ κοινότητα δεν είναι ενθαρρυντικές προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν υπάρξει ανταπόκριση κυρίως από πλευράς Τουρκίας, αυτή θα είναι καλοδεχούμενη.», επισήμανε ο κ. Μενελάου.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής αναφέρθηκε και στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκή Ενωσης στο κυπριακό.

«Όσο περισσότερο αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε, τόσο το καλύτερο θα είναι για την προσπάθεια και τα οφέλη στα οποία μπορούν να προσδοκούν και οι άλλοι εμπλεκόμενοι, για να μπορέσουμε να ωθήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε», σημείωσε ο κ. Μενελάου.

«Βήμα πίσω...γιόκ»

Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνει η Τουρκία στο κυπριακό, διαμήνυσε ο Αντιπρόεδρος της χώρας, Φουάτ Οκτάι. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kibris, υπογράμμισε ότι μόνο με την αναγνώριση της δήθεν κυριαρχικής ισότητας αυτού που αποκάλεσε ως ισότιμο διεθνές καθεστώς στα κατεχόμενα, μπορούν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, για τον  τρόπο συνεργασίας των δύο κρατών, κατά τα λεγόμενά του.

Ενώ αναφέρθηκε και στην εκστρατεία της Άγκυρας για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Περιμέναμε από το Σ.Α του ΟΗΕ να υποστηρίξει το όραμα μιας λύσης δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Ωστόσο από την άτυπη σύνοδο στην Γενεύη και μετά το Σ.Α δεν έκανε τίποτα. Αν το Σ.Α του ΟΗΕ δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε τα μέλη του ΟΗΕ, μπορούν να αναγνωρίσουν την», επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φαούτ Οκτάι.

Οι Τ/κ δεν θα παρασυρθούν από μοντέλα που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει, πρόσθεσε ο Φουάτ Οκτάι.