Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Τους όρους του Κρεμλίνου έθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ για την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Από την Άγκυρα όπου πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία είναι εφικτές μόνον εάν στοχεύουν στην εγκαθίδρυση μιας «νέας παγκόσμιας τάξης» χωρίς την αμερικανική κυριαρχία».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι «Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Μόσχας». «Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες θα θεμελιωθεί η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το θέμα της Ουκρανίας ήταν το κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες τους. «Δυστυχώς, ο συνεχιζόμενος πόλεμος βλάπτει ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα τη Ρωσία και την Ουκρανία. Τονίσαμε ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί στον δρόμο των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρός μας είναι σε συνεχή επαφή τόσο με τον κ. Πούτιν όσο και με τον κ. Ζελένσκι», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε επίσης ότι ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του ήταν και ο διάδρομος για τα σιτηρά: «Συζητήσαμε επίσης το διάδρομο με τον Σεργκέι σήμερα. Δίνουμε σημασία στη συνέχιση της συμφωνίας. Απόδειξη ότι η διαπραγμάτευση λειτουργεί. Είναι επίσης σημαντικό για τη μείωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και ιδιαίτερα του προβλήματος που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό στον κόσμο».