Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Φουάτ Οκτάι Ερσίν Τατάρ

Ένα 24ωρο διήρκησε η επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι στα κατεχόμενα, ο οποίος το Σάββατο είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, συμμετείχε σε δύο ιφτάρ (δείπνα κατά την διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού), επισκέφθηκε τους τάφους παιδιών της ομάδας βόλεϊ της Αμμοχώστου, συνομίλησε με γονείς αυτών και συμμετείχε σε προεκλογική εκδήλωση του ΑΚΡ στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι σε ομιλία του σε παρευρισκόμενους στο ιφτάρ της Παρασκευής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι μια μέρα το ψευδοκράτος θα καταστεί πλήρες μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ). Βαδίζουν με αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους ως ανεξάρτητου και ισότιμου «κράτος», υποστήριξε. «Οι φίλοι της Τουρκίας είναι φίλοι της τδβκ και οι φίλοι της τδβκ είναι δικοί μας φίλοι. Μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα» είπε.

Αναφερόμενος στους σεισμούς, είπε ότι επηρεάστηκαν περίπου 3 εκ. Τούρκοι πολίτες, τους οποίους φιλοξενούν σε προσωρινά καταφύγια και άρχισαν να κτίζουν με γοργούς ρυθμούς τις μόνιμες κατοικίες τους, ενώ σεισμόπληκτοι υπάρχουν και στα κατεχόμενα, τους οποίους το ψευδοκράτος βοήθησε. «Πάντα είμαστε ένα και μαζί. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι. Είμαστε μαζί στις καλές και στις κακές μέρες. Το δείξαμε αυτό για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο».

Εξάλλου, σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι η στάση της χώρας του στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και πρόσθεσε ότι «επιθυμία μας είναι η αναγνώριση της τδβκ. Επιθυμούμε να αναγνωρίσει την τδβκ όχι μόνο ο ΟΤΚ, αλλά και όλοι οι φίλοι της Τουρκίας, διότι εδώ υπάρχει ένα κομμάτι που ζει κάτω από εμπάργκο».

Μίλησε για «τακτική κωλυσιεργίας» στις διαπραγματεύσεις εδώ και 50-60 χρόνια και ισχυρίστηκε ότι η μη λύση μετατράπηκε σε λύση ενώ «στόχος είναι ο αφανισμός και η αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων και το εθνικό ξεκαθάρισμα». «Ως Τουρκία δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» πρόσθεσε.

Φτάνει πια, είπε, στις προσπάθειες για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης που διήρκεσαν 60 χρόνια, υπέβαλαν μια νέα πρόταση και λένε ότι στο νησί υπάρχει «ο ελληνοκυπριακός τομέας της Κύπρου» και η «τδβκ» και αυτές οι δύο δομές πρέπει να μιλήσουν μεταξύ τους.  «Πρέπει να υπάρχει μια δομή που αναγνωρίζεται ως κυριαρχικά ίσο καθεστώς. Αυτή είναι η πραγματική λύση» ισχυρίστηκε. Προτείνουν μια λύση στην οποία οι Τούρκοι και οι Έλληνες που ζουν στο νησί θα χρησιμοποιούν τον πλούτο του για την ευημερία τους, κατέληξε.

Συνάντηση Οκτάι – Τατάρ

Κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, ο Τ/κ ηγέτης είπε το Σάββατο ότι τα κατεχόμενα ήταν πάντα και θα συνεχίσουν να είναι μαζί με την Τουρκία και εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι 49 «πολίτες» του ψευδορκάτους και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στη δικαστική διαδικασία σχετικά με το ξενοδοχείο Isias στο Αντιγιαμάν από την κατάρρευση του οποίου έχασαν την ζωή τους μέλη σχολικής αποστολής από την Αμμόχωστο, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι οι οικογένειες που θρηνούν έχουν μεγάλη ευαισθησία για την εξέλιξη της δίωξης και η μεγαλύτερη προσδοκία τους είναι η καλύτερη δυνατή κατάληξη της δικαστικής διαδικασίας.

Αναφερόμενος στο νέο πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους, ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τον κ. Οκτάι που συνέβαλε στην υπογραφή του. Αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά και στην διαμαρτυρία ε/κ φοιτητών στο Λονδίνο εναντίον του.

Ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ αυστηρή δικαστική έρευνα σχετικά με τους ενόχους για τα κτίρια που κατέρρευσαν στον σεισμό στην Τουρκία, ενώ για τα 3 εκ. Τούρκων που μετανάστευσαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές είπε ότι κάποιοι από αυτούς άρχισαν ήδη να επιστρέφουν. «Περίπου 1 εκατομμύριο από αυτούς επέστρεψαν. Υπήρχαν και εκείνοι που ήρθαν στην Κύπρο. Ήρθαμε σε επαφή με τους σεισμοπαθείς, θα έρθουμε και σήμερα σε επαφή μαζί τους και είμαστε εδώ για να εκφράσουμε ότι είμαστε μαζί τους ως Τουρκία στο πλαίσιο όλων των αναγκών τους».

Η διαμαρτυρία κατά του Τατάρ στο Λονδίνο, ανέφερε, είναι «ένδειξη ότι η ύπαρξη μιας ισότιμης, κυρίαρχης τδβκ είναι απαραίτητη».

Συνάντηση Οκτάι - ΑΚΡ στα κατεχόμενα

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος συναντήθηκε το Σάββατο με εκπροσώπους του ΑΚΡ στα κατεχόμενα σε εκδήλωση στον κατεχόμενο Γερόλακκο, όπου παρέστησαν επίσης «δήμαρχοι».

Στην ομιλία του, ο κ. Οκτάι έδωσε πληροφορίες σχετικά με το νέο οικονομικό πρωτόκολλο και τις δραστηριότητες του ΑΚΡ για τις εκλογές τον Μάιο. Συνεχίζουν, είπε, τις επενδύσεις, τις βελτιώσεις και τις κοινωνικές ενισχύσεις στα κατεχόμενα και σημείωσε ότι το νέο πρωτόκολλο προβλέπει την παροχή 9,5 δις ΤΛ από την Τουρκία στο ψευδοκράτος και περιλαμβάνει επενδύσεις όπως  ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στη Δερύνεια, μεγάλη οργανωμένη βιομηχανική ζώνη στην κατεχόμενη Αχερίτου, το γεωργικό αρδευτικό έργο στην κεντρική Μεσαορία, νέο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία με 500 κλίνες και το θεολογικό κολέγιο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Αναφερόμενος στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο κ. Οκτάι είπε ότι ο νέος τερματικός σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία και θα φέρει κινητικότητα με πολλούς τρόπου.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι το ΑΚΡ κράτησε την Τουρκία όρθια σε κάθε εθνικό και διεθνές έδαφος, δεν ανέχθηκε να καταπατηθεί η αξιοπρέπεια του έθνους, βγήκε εκτός των τετριμμένων στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, έκανε εθνικά βήματα.

«Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, η Τουρκία δεν χρειάζεται την ψεύτικη άνοιξη του Κιλιτσντάρογλου. Δεν χρειάζεται την ψεύτικη άνοιξη αυτής της συμμορίας των 7». Για την συμμαχία της αντιπολίτευσης είπε ότι βρίσκονται στην ίδια παράταξη εκείνοι που λένε «να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία» με εκείνους που λένε «να μείνει εκκλησία, να γίνει μουσείο» και συνεργάζονται λόγω των συμφερόντων τους εκείνοι που «υιοθετούν τις ελληνοκυπριακές θέσεις στο Κυπριακό» με τους λεγόμενους εθνικιστές.  

Το τουρκικό έθνος πιστεύει και εμπιστεύεται την πολιτική του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια κάνει αυτό που λέει, ανέφερε λέγοντας ότι η οργάνωση του ΑΚΡ στα κατεχόμενα πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να μην χαθούν τα κεκτημένα.