Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, όπως όλοι σημείωσαν, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η πρώτη υπό τον ΠτΔ, Νίκο Χριστοδουλίδη. Για 3 και πλέον ώρες, ο Πρόεδρος ενημέρωνε τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, για τις επαφές του με φόντο το κυπριακό και κυρίως για την πρωτοβουλία του για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε στην διαδικασία.

«Να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου για την συζήτηση που έγινε . Άκουσα τις προσεγγίσεις των κομμάτων, τα σχόλια, θεωρώ ότι είναι εποικοδομητικά, θα τα λάβω σοβαρά υπόψη και την ίδια στιγμή ζήτησα και την δική τους συμβολή μέσα από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Θετική η προσέγγιση του Δημοκρατικού Συναγερμού, με την Πρόεδρό του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου να υπογραμμίζει την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των εξελίξεων, που έπονται.

«Και βεβαίως θα λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε και παράλληλα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε διπλωματικό μέσο, κάθε βήμα το οποίο προσφέρεται για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε το τι τεκταίνεται καθημερινά εδώ στην Κ.Δ και εννοώ τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Ικανοποίηση για τις διαβεβαιώσεις Νίκου Χριστοδουλίδη ότι θέση του είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που τερματίστηκαν στο Κραν Μοντανά, επί του πλαισίου Γκουτέρες, εξέφρασε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί στην Άγκυρα το κίνητρο των ενεργειακών για να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

«Με αυτό το σκεπτικό και με αφορμή τη Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έχω επανακαταθέσει την πρόταση του ΑΚΕΛ που είχαμε δώσει πριν από 3 χρόνια στον προηγούμενο Πρόεδρο, μ σκοπό να συζητηθεί γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι εδώ μπορούν να υπάρξουν δυνατότητες για δημιουργία δυναμικής για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.», επισήμανε ο κ. Στεφάνου.

Η εμπλοκή της Ε.Ε στο κυπριακό μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την άρση του σημερινού αδιεξόδου, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος έβαλε στη συζήτηση και την παράμετρο των αντικινήτρων σε περίπτωση συνέχισης της τουρκικής αδιαλλαξίας.

«Να εξετάσουμε και εναλλακτικές επιλογές για πιθανά αντικίνητρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν έτσι ώστε η Τουρκία να αλλάξει τη μη παραγωγική στάση που οδηγεί στην συνέχιση του αδιεξόδου.», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Την πρόταση Χριστοδουλίδη χαιρέτισαν και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ το ΕΛΑΜ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της πρότασης του ΑΚΕΛ.

«Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα ολέθριο λάθος και κατ’ ουδένα λόγο δεν πρέπει να εμπλακεί το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ με τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.

«Στηρίζουμε την προσπάθεια του ΠτΔ για ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε στην διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωπαικού κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς πρωτογενές δίκαιο.», ανέφερε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου.

«Η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι συμβλητική των ευρύτερων προσπαθειών, που στόχο έχουν την άρση του αδιεξόδου, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ισχυροποίηση της θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν.

«Ο ρόλος της παρουσίας της ΕΕ στη διαδικασία, όταν αυτή ξεκινήσει, είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψει οτιδήποτε το οποίο να αποκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος των Οικολόγων, Κυριάκος Τσιμιλλής.

Προοπτική στην πρόταση Χριστοδουλίδη, βλέπει και ο τέως ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης.

«Συνάδουν απόλυτα με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε εις το παρελθόν και εξ ου για πρώτη φορά εμπλοκή της ΕΕ το 2015», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Κι ενώ επί του παρόντος η τουρκική πλευρά συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της αδιαλλαξίας, η κυβέρνηση, θα παραμείνει πιστή στην γραμμή της θετικής ατζέντας, όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε.«Αυτό που προέχει είναι να περάσουμε και στους Τ/κ συμπατριώτες μας και στην Τουρκία, μέσω της Ε.Ε οτι η επίλυση του κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων μας», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σύσταση Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας

Άμεση προτεραιότητα του ΠτΔ, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, θέμα το οποίο έθεσε σήμερα ενώπιον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

«Υποσχέθηκα στα κόμματα οτι τις επόμενες ημέρες θα στείλω το γενικότερο πλαίσιο για σύσταση του ΣΕΑ. Η Κ.Δ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή και στην Ε.Ε που δεν διαθέτει τέτοιο όργανο. Θα προχωρήσουμε με έγκριση από ΥΣ και μετά μέσω της βουλής να γίνει σχετική νομοθεσία για τη σύσταση ενός τέτοιου σώματος, το οποίο θα έχει πολλαπλούς ρόλους, ένας από τους οποίους είναι να ενισχύει και την δουλειά του ΕΣ.», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Το ΣΕΑ, που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα έχει ως στόχο τη συστηματική μελέτη και υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων προς το Υ.Σ για όλα τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας και θα απαρτίζεται κυρίως από τεχνοκράτες.