Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αννίτα Δημητρίου βίντεο για ημέρα γυναίκας

Ο ΔΗΣΥ αντιδρά θετικά όσον αφορά την ενεργότερη συμμετοχή - εκεί και όπου επιτρέπεται - της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, είπε η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρία «ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως προϋπόθεση αλλά ως καταλύτης», σημειώνοντας ότι «εμείς βεβαίως στηρίζουμε». Τόνισε ότι «ο στόχος είναι ακριβώς να επανεκκινίσουν οι διαπραγματεύσεις, να αρθεί το αδιέξοδο με βάση πάντοτε το συμφωνημένο πλαίσιο».

Υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά γίνεται η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. «Οφείλουμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τις όποιες εξελίξεις και εκτιμούμε ότι θα έχουμε εξελίξεις. Εμείς θα είμαστε πάντοτε εδώ υπεύθυνοι, σοβαροί, εποικοδομητικοί, όπως είμασταν πάντοτε».

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι κατά την συνεδρία έχουν ακούσει τις εισηγήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη. «Συμφωνούμε όσον αφορά τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και βεβαίως θα λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε και παράλληλα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε διπλωματικό μέσο, κάθε βήμα το οποίο προσφέρεται για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε το τι τεκταίνεται καθημερινά εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία, και εννοώ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είτε για την πρόταξη της λύσης των δύο κρατών κι ότι προχωράμε με βάση την νομιμότητα, το συμφωνημένο πλαίσιο, όλο αυτό το κεκτημένο το οποίο έχουμε και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω», είπε.

Πρόσθεσε ότι «νιώθουμε όπως πάντα έτοιμοι με ευθύνη να αναλάβουμε τον ρόλο και την αποστολή μας. Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου είναι κομβικότατης σημασίας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ενισχυτικά εκεί και όπου μπορούμε και να στηρίξουμε τις όποιες προσπάθειες ειδικά για το ύψιστο θέμα που είναι το εθνικό μας, να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω».

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι με ανυπομονησία αναμενόταν η ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για όλα αυτά τα οποία είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.

«Είναι συγκεκριμένες κινήσεις, είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός μας, είναι τα εργαλεία που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε» για να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε, όπως είπε «την διαδικασία που έχει σταλώσει τα τελευταία χρόνια λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας και λόγω του αδιεξόδου με το Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε πως ο ΔΗΣΥ «αντιδρά θετικά όσον αφορά την ενεργότερη συμμετοχή - εκεί και όπου επιτρέπεται - της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επεσήμανε ότι «ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως προϋπόθεση αλλά ως καταλύτης κι εμείς βεβαίως στηρίζουμε». Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ είναι ο πρώτος ο οποίος οραματίστηκε και που ουσιαστικά έλαβε την πρωτοβουλία για το μεγαλύτερο διπλωματικό πλεονέκτημα, όπως είπε, που είναι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι αυτό το οποίο χρησιμοποιούμε και την δεδομένη στιγμή για να μπορέσουμε ακριβώς να διασφαλίσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το ζήτημα που προέκυψε με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, η κ. Δημητρίου είπε ότι δεν συζητήθηκε σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. «Η θέση μας είναι ότι από την στιγμή που γνωρίζουμε καλά τις θέσεις της Τουρκίας και την συμπεριφορά της όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηριχθεί ο Τούρκος υποψήφιος για ένα τέτοιο σημαντικότατο οργανισμό, οπόταν θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την δική της εισήγηση», συμπλήρωσε.