Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Γρίφο αποτελούν οι επόμενες κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Αυτό διαφάνηκε και κατά το σύντομο τετ α τετ που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να αποκαλύπτει τις προθέσεις του, άκουσε τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να εξηγεί την πρόταση του για ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανέναρξή των συνομιλιών και να επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του για την άμεση πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τον Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη. 

Πλέον η προσδοκία επικεντρώνεται να προλειανθεί το έδαφος μέχρις τις τουρκικές εκλογές, με ενδεχόμενη στο μεσοδιάστημα κάθοδο στην Κύπρο αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, στο πρότυπο της επίσκεψης της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως Ρόζμαρι ντι Κάρλο.
 
Βρετανικές υποδείξεις

Την ίδια ώρα, η Βρετανία, εμμέσως πλην σαφώς υποδεικνύει στη Λευκωσία την ανάγκη παροχής κινήτρων στην κατοχική πλευρά, ώστε η τελευταία να πειστεί να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ενδεικτικές των θέσεων του Λονδίνου, οι αναφορές του Βρετανού ύπατου αρμοστή στην Κύπρο Ιρφάν Σιντίκ, ο οποίος σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υποστήριξε ότι εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης υπάρχει χώρος για νέες ιδέες.

 Όπως δήλωσε, «αν μπορούμε συλλογικά να τους δείξουμε ότι το προηγούμενο πλαίσιο, ίσως μια νέα προσέγγιση σε αυτό, μπορεί να αποδώσει γι’ αυτούς, νομίζω ότι μπορούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά αν πιστεύουν ότι θα προσεγγίσετε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο όπως στο παρελθόν χωρίς καμία διαφορά, τότε γιατί να περιμένει κανείς να δει διαφορετικά αποτελέσματα από την ίδια προσέγγιση».  

Μάλιστα ο Βρετανός διπλωμάτης, δια της πλαγίας οδού έσπευσε να δικαιολογήσει και τη στρεψόδικο στάση της τουρκικής πλευράς.

Σχολίασε χαρακτηριστικά πως «νομίζω ότι αξίζει να αναρωτηθείτε, γιατί βρίσκονται σε διαφορετική θέση. Υπήρξαν χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες η τουρκοκυπριακή ηγεσία ήταν πολύ προσηλωμένη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως υπό την ηγεσία του κ. Ακιντζί. Αλλά νομίζω είναι η αποτυχία στο να σημειωθεί πρόοδος, λόγω της απογοήτευσης που ένιωσαν ότι τίποτα δεν προχώρησε, που οδήγησε την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Τουρκία να μετακινηθούν σε μια διαφορετική θέση».

Πάντως  ο Βρετανός αρμοστής, δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν αισθάνεται την ανάγκη στην παρούσα φάση να αναλάβει πρωτοβουλίες στο Κυπριακό και χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις ιδέες του προέδρου Χριστοδουλίδη.  

Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ, εκφράζει ανησυχίες για τις αναφορές Σιντίκ.

Δεν στηρίζει τουρκική υποψηφιότητα

Η Λευκωσία, δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Αθήνα στην απόφαση της να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ανέφερε με δήλωση στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο η απόφαση Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Εξετάζουμε τις επιλογές μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και πώς αυτές θα διαμορφωθούν μέχρι το ορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόσο για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής, όσο και για τις προσπάθειες επανέναρξης διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.