Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πούτιν Σι Πίνγκ

Ρωσία και Κίνα δεν δημιουργούν στρατιωτική συμμαχία ενώ υπάρχει διαφάνεια στη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε σχόλια που μεταδόθηκαν την Κυριακή, ημέρες μετά την υποδοχή του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν και ο Σι δήλωσαν φιλία και υποσχέθηκαν στενότερους δεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα, κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις 20-21 Μαρτίου.

«Δεν δημιουργούμε καμία στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα», δήλωσε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση. «Ναι, έχουμε συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής-τεχνικής αλληλεπίδρασης, δεν το κρύβουμε, είπε, συμπληρώνοντας ότι, «όλα είναι διαφανή, δεν υπάρχει τίποτα μυστικό».

Η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας «χωρίς όρια» στις αρχές του 2022, λίγες εβδομάδες πριν ο Πούτιν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. 

Η Ουάσιγκτον δήλωσε πρόσφατα ότι φοβάται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να εξοπλίσει τη Ρωσία, κάτι που η Κίνα αρνείται.

Στις τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο Πούτιν απέρριψε τις προτάσεις ότι οι αυξημένοι δεσμοί της Μόσχας με το Πεκίνο σε τομείς όπως η ενέργεια και τα οικονομικά σήμαιναν ότι η Ρωσία εξαρτάται υπερβολικά από την Κίνα, λέγοντας ότι αυτές ήταν απόψεις «ζηλιάρηδων».

«Για δεκαετίες πολλοί επιθυμούσαν να στρέψουν την Κίνα εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας και το αντίστροφο», είπε. «Κατανοούμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Εκτιμούμε πραγματικά τις αμοιβαίες μας σχέσεις και το επίπεδο που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.

Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκουν να οικοδομήσουν έναν νέο παγκόσμιο «άξονα» που, όπως είπε, είχε κάποια ομοιότητα με τη συμμαχία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας.

Κατονόμασε την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα ως ευθυγραμμισμένες να ενταχθούν σε ένα «παγκόσμιο ΝΑΤΟ» και αναφέρθηκε σε αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν η Βρετανία και η Ιαπωνία στις αρχές του έτους.

«Γι’ αυτό οι δυτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Δύση αρχίζει να χτίζει έναν νέο άξονα παρόμοιο με αυτόν που δημιούργησαν τη δεκαετία του 1930 τα φασιστικά καθεστώτα της Γερμανίας και της Ιταλίας και η μιλιταριστική Ιαπωνία», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισκέφθηκε φέτος την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας της Ατλαντικής συμμαχίας με εταίρους στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Μίλησε επίσης για αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Δύσης και Κίνας και προέτρεψε περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.