Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης για το εάν θα δεχθεί η Τουρκία την εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, για τις σκέψεις και στους σχεδιασμούς που γίνονται για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι αλλά και για την νέα εποχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην ερώτηση του παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 «τι είναι αυτό το οποίο μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι η τουρκική πλευρά θα αλλάξει στάση και θα συναινέσει στην εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων;», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε «Η πρόταση που παρουσίασε ο ΠτΔ στην ΕΕ φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες, αξιοποιώντας τα κίνητρα που η ΕΕ κατέχει ώστε να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση για όλα τα μέρη, μιας και είναι γνωστό ότι η ΕΕ μπορεί να παρέχει εκείνα τα κίνητρα και στην Τουρκία αλλά και στους Τουρκοκύπριους.»

Ακολούθως, μίλησε για την εμπλοκή της ΕΕ και την σύμφωνο γνώμη όλων των κρατών μελών μέσω των σχεδιασμών που γίνονται για να ξεπεραστούν σκόπελοι που ενδεχομένως να προκύψουν στην πορεία, από κράτη μέλη τα οποία δεν θα ήθελαν να δουν την Άγκυρα να δυσαρεστείται με την άσκηση πιέσεων προς αυτήν. Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε «Πρέπει να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων όπου θα έχει οφέλη και η Τουρκία αλλά και η ίδια η ΕΕ σύμφωνα με το διεθνές σκηνικό του σήμερα.»

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν επιθυμεί να πιεστεί η Τουρκία, αλλά να πειστεί

Πότε προσδοκούμε σε εξελίξεις

Ο κ. Λετυμπιώτης μίλησε και για για τη νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο για τις ευχές που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό για την 25 Μαρτίου, μιας και είχαν προηγηθεί και οι ευχές του Τούρκου υπουργού εξωτερικών προς τον Έλληνα Υπουργό Νίκο Δένδια, για την σημερινή επέτειο. Για το θέμα ανέφερε «Παρατηρούμε ότι μετά τους σεισμούς της Τουρκίας υπάρχει μια ύφεση ως προς τον τρόπο που η Τουρκία διαχειρίζεται την Ελλάδα και γενικότερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως θετική εξέλιξη στην ασφάλεια της περιοχής μας, διευκολύνοντας τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.»