Τηλεόραση Ραδιόφωνο
,ξη

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι Βρυξέλλες άκουσαν με προσοχή και ενδιαφέρον τις σκέψεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Η πόρτα είναι ανοικτή για περαιτέρω συζήτηση, χωρίς βεβαίως να έχουν αναληφθεί ουσιαστικές δεσμεύσεις.

Αυτό το οποίο γίνεται κατανοητό είναι ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί. Όπως επίσης και ότι η προσπάθεια Χριστοδουλίδη για ουσιαστική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στο Κυπριακό, άρα και για άσκηση ευρωπαϊκής επιρροής προς την Άγκυρα, περνά μέσα από συμπληγάδες. Για πολλούς λόγους, τους οποίους επεσήμανε ευρωπαίος επίσημος στον ΑΝΤ1: 

1.  Η Τουρκία βρίσκεται σε εκλογική διαδικασία μέχρι και τις 14 Μαΐου. Άρα, σε αυτή τη φάση, δεν είναι δυνατή ούτε κάποια προεργασία στο Κυπριακό, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι θα είναι οι συνομιλητές της Ευρώπης στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η κατάσταση μέχρι την εύρυθμη λειτουργία της νέας Κυβέρνησης της Άγκυρας. 

2. Κανείς ευρωπαίος δεν θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, η οποία πριν από μερικές μέρες απέσπασε θετικές αναφορές για την τρίτη ανανέωση της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, κάτι που έφερε τον Ερντογάν για μια φορά ακόμη στο πλευρό του Αντόνιο Γκουτέρες.

3.  Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο θεωρούν ότι η Άγκυρα συγκρατεί τις ροές στο μεταναστευτικό. Ως τελευταίο παράδειγμα αναφέρεται το γεγονός ότι δεν είχαμε αύξηση ροών στην κεντρική Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, διέμενε σε σεισμόπληκτες περιοχές και άρα υπό αυτή την έννοια θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί νέα κύματα μετανάστευσης.

4.   Η Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία βρίσκονται μετά από πολλά χρόνια σε μια νέα διαδικασία επαναπροσέγγισης, συνεπεία της διπλωματίας των σεισμών. Από την μια η απόφαση Αθήνας και Άγκυρας να αλληλουποστηριχθούν σε διεθνείς οργανισμούς και από την άλλη η Διάσκεψη Δωρητών που οδήγησε στη συγκέντρωση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνουν μια κατεύθυνση την οποία η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμιά απόκλιση για να μην ξαναβρεθεί η Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Όλα αυτά λοιπόν και πολλά άλλα, καταδεικνύουν αφενός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διαφυλάξει τη νέα, θετικότερη πορεία, που τείνουν να προσλάβουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Και αφετέρου, πόσο δύσκολο είναι να «παρεισφρήσουν» στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αυτό που όλοι στις Βρυξέλλες επιθυμούν να διαφυλάξουν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι στον ΑΝΤ1, η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και το εύρος αυτής της εμπλοκής, προϋποθέτουν τη σύμφωνο γνώμη όλων των μερών. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι στην εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η δεδομένη άρνηση της τουρκικής πλευράς να προσυπογράψει μια τέτοια εξέλιξη.