Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Μετά τις εκλογές στην Τουρκία, τον Μαΐο, θα κριθεί η τύχη της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε το μεσημέρι, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ενημέρωσε τους ηγέτες των υπολοίπων 26 κρατών-μελών,  για τον ρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δύναται να διαδραματίσει στο Κυπριακό, σε συνάρτηση με την προσπάθεια της Τουρκίας για αναθέρμανση της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Στις εργασίες της συνόδου κορυφής και στο γεύμα που ακολούθησε παρακάθισε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν εμφανίστηκαν αρνητικοί, και πλέον ρεαλιστικός στόχος αποτελεί μέχρι την δεκάτη-τετάρτη Μαΐου και τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία, να προλειανθεί το έδαφος και να  δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν επανάληψη της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την καταρχήν ανταπόκριση που βρήκε η πρόταση του από τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

«Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί έτσι ώστε με την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία να δούμε κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι σημαντικό για μένα ότι γίνεται απόλυτα κατανοητή αυτή η προσέγγιση μας, χαιρετίζεται, και εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να εργαστούμε μαζί και αυτό έχουμε συμφωνήσει ειδικότερα με την Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου για την υλοποίησή της απόφασης», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Ο ρόλος του ΟΗΕ και ο ευρωπαίος απεσταλμένος

Στο σύντομο τετ α τετ με τον Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσία και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήγησε έστω και συνοπτικά την προοπτική για ενδεχόμενη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Ηνωμένα Έθνη στο Κυπριακό, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

 «Εξάλλου, η πρότασή μας δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και ως τέτοια θα μείνει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διορισμού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για πολιτική προσωπικότητα, ο οποίος θα συνδράμει την προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

 «Το αδιέξοδο μπορεί να σπάσει μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μια προσωπικότητα που θα αναλάβει αυτόν το ρόλο. Εάν και εφόσον πετύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, φυσικά και η τεχνοκρατική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επιβεβλημένη. Είναι κάτι που και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Προηγήθηκε το πρωί η παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά την πρώτη μέρα παρουσίας του στις Βρυξέλλες, είχε διμερείς επαφές με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Αύριο, στο περιθώριο της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.