Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θξυτ

Τη θεσμοθέτηση κοινού οργάνου συντονισμού των δύο κυβερνήσεων ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσημη συνάντησή τους στην Αθήνα. 

Το θεσμοθετημένο όργανο διακυβερνητικής συνεργασίας θα προβλέπει κοινές συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στην παρουσία των επικεφαλής των δύο Κυβερνήσεων. 

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι Αθήνα στηρίζει την προσπάθεια του νέου Κύπριου Προέδρου για ενεργότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι διαχρονικά οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια πλευρά.  

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μία πολύ δύσκολη περίοδο γερωπολιτικής μεταβλητότητας με τον αναθεωρητισμό να είναι, όπως είπε, απροκάλυπτος.  «Είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου. Ξεκινάμε μαζί από το προσεχές Ευρωπαικό Συμβούλιο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της χώρας του για συνέχιση του αγώνα για το κοινό όραμα επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Η αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών

Καλοσωρίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων «Αγαπητέ Νίκο, δυστυχώς η συνάντησή μας γίνεται με βαριά ακόμη τα σύννεφα της οδύνης από την τραγωδία των Τεμπών πάνω απ’ την Ελλάδα και την Κύπρο. Γιατί σ’ αυτό το φριχτό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δύο νέοι της Μεγαλονήσου: Η Αναστασία και ο Κυπριανός.

Όμως, όσο λυπημένοι και θυμωμένοι νιώθουμε τόσο αποφασισμένοι είμαστε ν’ αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν: κενά δεκαετιών στις υποδομές, αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων που δυστυχώς επίσης έρχονται από το χθες. Αναλαμβάνοντας, μάλιστα, την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, ένα δήλωσα και δηλώνω: ότι θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλαιού αναχρονιστικού κράτους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε. Οι λαοί μας είναι μαζί και σε αυτήν τη δοκιμασία. Όπως μαζί είναι πάντα απέναντι στις χαρές και τις λύπες. Γι΄αυτό και θα ήθελα, αγαπητέ Νίκο, να δεχτείς τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες και όλους τους αδελφούς Κυπρίους, με την ίδια θέρμη που και εμείς δεχτήκαμε τη δική σας συμπαράσταση. Διαχρονικά, άλλωστε, είμαστε δίπλα-δίπλα. Στην ίδια πλευρά και πάντα με τα ίδια συναισθήματα».

Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα ξεφεύγει από τη συμβολική της διάσταση καθώς πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου οι δύο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις τόσο στην περιοχή όσο και στην ευρωπαϊκή τους οικογένεια. «Ενημέρωσα τον κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολα τα δεδομένα αλλά έχουμε έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του προβλήματος», τόνισε.

Η Κύπρος συμπραραστέκεται στην Ελλάδα και πενθεί μαζί της 

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών είπε: Θα ήθελα να εκφράσω για ακόμα μια φορά  συλλυπητήριά μου για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, στις οικογένειες των θυμάτων, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και δύο Κύπριοι. Η Κύπρος συμπαραστέκεται στην Ελλάδα και πενθεί μαζί της.

Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Εμείς επικεντρωνόμαστε στην κατάλληλη διαχείριση των προκλήσεων όσο και στην βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε και τις κοινές περιφερειακές μας δράσεις που αποδεικνύουν εμπράκτως την προσπάθεια Κύπρου και Ελλάδας να είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Μέρος της συζήτησής μας ήταν και η άμεση και συγκινητική ανταπόκριση των Κυβερνήσεων αλλά και των απλών ανθρώπων σε Ελλάδα και Κύπρο στον πόνο και την καταστροφή που προκάλεσαν οι καταστροφικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία. Νιώθω πως αυτά μας δείχνουν, για ακόμα μια φορά, πως επί της ουσίας, η επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η ειρηνική συνύπαρξη σε συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας και μακριά από πολεμικές κορώνες και απειλές εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.