Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Κόλιν Στιούαρτ

Έθεσε τις κόκκινες γραμμές αλλά και κατέθεσε τις προτάσεις του, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την πρώτη συνάντηση μετά την εκλογή του, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιουάρτ.

Οι δυσκολίες δεδομένες, αλλά το ίδιο και η αποφασιστικότητα, όπως συνάγεται από τις νέες δηλώσεις του.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα δεδομένα στο Κυπριακό, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα πράξουμε ότι είναι δυνατό να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για να επαναρχίσει ο διάλογος. Για μας η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε προς τον Κόλιν Στιούαρτ ότι το μοντέλο λύσης δύο κρατών που προτάσσουν η Τουρκία και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, είναι εκτός συζήτησης, τονίζοντας πως ίδιος είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο έμειναν στο Κραν Μοντανά. 

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος θα επιμείνει, και στην άτυπη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, την Πέμπτη, στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με πολιτική ισότητα, και πως μια τέτοια λύση θεωρεί ως εφικτή.

Στην άτυπη συνάντησή του με τον Κόλιν Στιούαρτ έθεσε και το θέμα των Βαρωσίων και την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών 550 και 789. 

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο κύριος Χριστοδουλίδης εξήγησε στον κύριο Στιούαρτ τη θέση του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια, επειδή μπορεί να προσφέρει κίνητρα τα οποία να δημιουργούν μια επωφελή κατάσταση πραγμάτων για όλους.

Ειδικότερα λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία έχει πολλά αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε στον Ειδικό Αντιπρόσωπο, πως είναι σημαντικό τα Ηνωμένα Έθνη να στέλνουν το μήνυμα πως οτιδήποτε άλλο εκτός από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι επιλογή.

Ενώ επανέλαβε και την επιθυμία του για κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.

Ερωτήθηκε αργότερα κατά πόσο έλαβε απάντηση από τη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας

Όχι ακόμα, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, το συζήτησα και σήμερα με τον κύριο Στιούαρτ και σύντομα θα έχουμε απάντηση

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση ο Κόλιν Στιούαρτ δήλωσε ενθαρρυμένος από τα όσα συζητήθηκαν, ενώ καλωσορίζει την πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβεβαίωσε επίσης πως ο διεθνής οργανισμός συνεχίζει να στηρίζει τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματά του.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για συμβιβασμό, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει δυσκολία στο να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία.

Χρειάζεται δουλειά, όπως ανέφερε στον εκλελεγμένο Πρόεδρο, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο ο Κόλιν Στιούαρτ θα συναντηθεί και με τον Ερσίν Τατάρ, ενόψει της τριμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στην οικία του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.