Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Στροφή της Τουρκίας προς την Ε.Ε

Κύκλοι στο Βερολίνο και στο Λονδίνο θεωρούν σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 ότι η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία, ανεξαρτήτως του προσώπου που κερδίσει τις επικείμενες εκλογές, θα στραφεί πιθανότατα εξ ανάγκης προς την Ε.Ε, προσβλέποντας κατά κύριο λόγο, σε ένα «ενισχυμένο πλαίσιο συνεργασίας» στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

Στη βάση αυτής της ανάγνωσης, οι εν λόγω κύκλοι θεωρούν ότι «η Ε.Ε θα ανακτήσει ένα σημαντικό μέρος της επιρροής που ασκούσε έναντι στην Άγκυρα. Κάτι που όπως λένε, δημιουργεί ελπίδες για τη διευθέτηση σημαντικών προβλημάτων, είτε αυτά αφορούν εσωτερικά ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, είτε το Κυπριακό και τις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, ως επίσης και στο Αιγαίο.

Η κυοφορία της νέας αυτής ελπίδας για αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων, προϋποθέτει βεβαίως ότι η Άγκυρα θα εξασφαλίσει ένα σημαντικό δέλεαρ, το οποίο δεν θα κινείται στη λογική της πλήρους ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. Αλλά, θα εστιάζεται κατά κύριο λόγο στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της υποψήφιας χώρας, που αποτελεί ύψιστο στόχο της Άγκυρας.

Το νέο μομέντουμ που ενδέχεται να δημιουργηθεί, σε μια πιθανή επαναπροσέγγιση Βρυξελλών-Άγκυρας, θα πρέπει να τύχει αξιοποίησης από τη Λευκωσία, που πέραν της επιδίωξης για επανέναρξη μιας διαδικασίας για λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι όποιες συζητήσεις θα διεξαχθούν στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δηλαδή για μια διευθέτηση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος και σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα αρχίσουν προπαρασκευαστικές προσπάθειες από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος στις 23 και 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής, θα επιδιώξει να συναντήσει τους επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων ως επίσης και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στο δείπνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.