Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τη βούληση της Ελλάδας να πρωτοστατήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην παροχή βοήθειας στην Τουρκία, προκειμένου να ανακάμψει από τις συνέπειες των καταστροφικών σεισμών, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην EΡΤ, το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έθεσαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη να υπάρξει μια πιο ενεργή στήριξη της Τουρκίας μετά από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή.

«Θα υπάρξει μια διάσκεψη δωρητών, θέλουμε να έχουμε έναν ενεργό ρόλο. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να βοηθήσουμε τον τουρκικό λαό και την Τουρκία να ορθοποδήσει και να πατήσει στα πόδια της. Είναι και προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι αυτή η δοκιμασία δημιούργησε συνθήκες ψυχικής ταύτισης μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού, οι οποίοι, όπως τόνισε, δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία ακόμα κι αν δεν κατορθώσουν να λύσουν τις βασικές τους διαφορές –με προεξάρχον ζήτημα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο– θα πρέπει να μπορούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται σε άλλα πεδία πολιτικής.

«Να μην υπάρχει αυτή η τοξικότητα, η οποία δηλητηριάζει τελικά την αντίληψη των λαών», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε γειτονικές χώρες και πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να επιλύουμε ειρηνικά τα προβλήματά μας».

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, υπό προϋποθέσεις «ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας». «Υπό την προϋπόθεση, και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά», πρόσθεσε.

«Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία. Δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι, από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα ψυχολογικής ταύτισης, θα έλεγα, μεταξύ των δύο λαών, το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας, και χρέος μου προσωπικά, είναι να το αξιοποιήσω», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν υπό τα νέα δεδομένα είναι πιθανή μια συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να το επιβεβαιώνει.

«Είχα προβλέψει σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν χτυπήσει αυτή η καταστροφή, ότι κάποια στιγμή θα συναντιόμουν ξανά με τον Πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον εγώ συνεχίσω να είμαι Πρωθυπουργός και αυτός συνεχίσει να είναι Πρόεδρος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι ποτέ ο ίδιος δεν «έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία». «Ο κ. Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη την δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας, ως γείτονες, στο πνεύμα της καλής γειτονίας», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως εκτίμησε, «διάγει την καλύτερη εποχή της».

«Είναι μία σχέση αμοιβαία ωφέλιμη, και για την Ελλάδα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ένα σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης η οποία παράγει σταθερότητα σε μία ταραγμένη περιοχή», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι ειδικά στα ζητήματα της ενέργειας, ο ρόλος της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη αναγνωρίζεται από όλους.

«Θα έχω, λοιπόν, την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, προφανώς θα συζητήσουμε περιφερειακά ζητήματα. Έρχεται από την Τουρκία αλλά τονίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ δεν ετεροπροσδιορίζονται μέσα από το πλαίσιο αυτής της τριγωνικής σχέσης, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.