Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθξ

Ξεκινάει επαφές για σχηματισμό του Υπουργικού και θα επικοινωνήσει με τους Προέδρους των πολιτικών κομμάτων ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις πρώτες προτεραιότητές του. Επαναλαμβάνει επίσης πως έχει συγκεκριμένο πλάνο για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις στο εκλογικό του επιτελείο, μετά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ευχαρίστησε θερμά όσους προσήλθαν στα γραφεία λέγοντας ότι ήταν οι πρώτοι "που πιστέψατε και αποδείξατε ότι ο καλύτερος μηχανισμός είναι ο κυπριακός λαός".

Σε ερώτηση για τις πρώτες προτεραιότητές του είπε ότι από αύριο ξεκινά τις συναντήσεις σε σχέση με τον καθορισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε καταλήξει σε συγκεκριμένες επιλογές "για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν γνώριζαν τίποτα".

"Και θα αρχίσω αυτές τις επαφές από αύριο, έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για την πρώτη, κορυφαία θα έλεγα πολιτική πράξη. Την ίδια στιγμή θα ζητήσω να δω τους αρχηγούς των κομμάτων, τον κύριο Νεοφύτου, τον κ. Στεφάνου, και φυσικά των κομμάτων που στήριξαν τη δική μου προσπάθεια για να τους ενημερώσω για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, να ανταλλάξω απόψεις και να πάρω τις αποφάσεις μου", ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση πότε θα ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχήμα απάντησε ότι μπορεί να υπάρξουν και ανακοινώσεις, όχι όλες μαζί, εντός της εβδομάδας.

"Επαναλαμβάνω έχω καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Θα πρέπει να ενημερώσω όλον αυτόν τον κόσμο και θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Αλλά και η συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων είναι καθοριστικής σημασίας", ανέφερε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ανάγκη "να σχηματίσουμε μια Κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής δεν ήταν προεκλογικό σύνθημα. Ήταν κάτι το οποίο θα το υλοποιήσουμε στην πράξη και θα το δείτε".

Ανέφερε ότι στο Υπουργικό σχήμα το 50% θα είναι γυναίκες. "Επαναλαμβάνω, αυτά που έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό θα τα κάνουμε πράξη", ανέφερε.

Ανέφερε ακόμη ότι οι σχεδιασμοί, όπως έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, θα είναι νέα άτομα που δεν είχαν υπηρετήσει προηγουμένως.

Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής «αλλά έχει υπάρξει επικοινωνία με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών και τα κοινοβουλευτικά κόμματα».

"Πέραν από το να εκφράσω την συμπαράστασή μου για τις δύσκολες στιγμές που περνούν, το ξεκάθαρο μήνυμα είναι η ανάγκη να εργαστούμε μαζί ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το λέω, και θα εργαστώ για να το ανατρέψω, δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού", ανέφερε.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος σημείωσε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων μόνο χειρότερη γίνεται, κάτι που, όπως είπε, απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό για το πώς θα επιδιώξουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο".

Είπε ότι είχε επικοινωνίες με ξένους ηγέτες "που είναι ενδεικτικές του εξωτερικού προσανατολισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας" και περιλαμβάνουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και Υπουργούς Εξωτερικών από γειτονικά κράτη, τον Γάλλο Πρόεδρο και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.