Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης Κόλιν Στιούαρτ Ερσίν Τατάρ

Προς τις θέσεις της Λευκωσίας, κινείται σε αρκετά σημεία το δεύτερο προσχέδιο του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία από τα θέματα που μετά επιτάσεως η Λευκωσία ζητά να συμπεριληφθούν στο ψήφισμα βρίσκονται στο προσχέδιο που συζητείται.

Συγκεκριμένα υπάρχουν αναφορές:

  • Σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας,
  • Στην ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων και αποφάσεων για τα Βαρώσια
  • Και σημειώνεται η ανάγκη διορισμού Απεσταλμένου με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Χθες ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ ενημέρωσε σε κλειστή συνεδρίαση τα μόνιμα και αιρετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση πραγμάτων, ενόψει της έγκρισης περί τα τέλη του μηνός του ψηφίσματος για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Τουρκικό πεσκέσι

Αυξάνοντας τον ήδη ασφυκτικό εναγκαλισμό με το ψευδοκράτος, η Άγκυρα ανακοίνωσε άλλες τρεις κινήσεις για πλήρη έλεγχο της ζωής στα Κατεχόμενα.

Την πόντιση καλωδίου με την οποία η Τουρκία θα τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό τα κατεχόμενα, ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι μετά την συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ και άλλα μέλη της ψευδοκυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Φουάτ Οκτάι, «αρχίζουμε το έργο διασφάλισης ηλεκτρισμού με καλώδιο τώρα, όπως μεταφέραμε στα αδέλφια μας τους Τούρκους της Κύπρου το νερό των βουνών του Ταύρου υποθαλάσσια με το έργο του αιώνα. Όλες οι προετοιμασίες σε σχέση με αυτό συνεχίζονται ενώπιον της κυβέρνησης αυτή την στιγμή. Πολύ σύντομα θα ληφθεί η απόφαση γι’ αυτό. Και θα αρχίσει το έργο».

Το πεσκέσι της Άγκυρας προς το ψευδοκράτος,  περιλαμβάνει επίσης την ανέγερση κατοικιών στην περιοχή της Κάτω Δερύνειας, τα οποία θα προορίζονται όμως αποκλειστικά για την στέγαση Τούρκων εποίκων.

Το κατοχικό καθεστώς ζητά και τα ρέστα από την Ειρηνευτική Δύναμη, με αφορμή την τοποθέτηση χθες από κυανόκρανους μεταλλικής περίφραξης με την οποία εμποδίζεται η απευθείας είσοδος στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά από τα κατεχόμενα μέσω του προμαχώνα που βρίσκεται στην περιοχή.