Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

Ποσό ενός εκατομμυρίου και οκτακοσίων περίπου χιλιάδων ευρώ (για την ακρίβεια €1.792.500) χρωστούν στο κράτος τα κόμματα από την κρατική χορηγία που τους δόθηκε για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να επιστραφεί στα κρατικά ταμεία και ανέφερε ονομαστικά τα κόμματα και τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.

Όπως είπε, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας:

Αυτά που έχουν να επιστραφούν προκύπτουν από τις προεδρικές εκλογές του 2018. Με βάση την γνωμάτευση που πήραμε από τη νομική υπηρεσία τα κόμματα τα οποία είχαν πάρει χρήματα από το κράτος για τις εκλογές και δεν τα έδωσαν ποτέ στους υποψήφιους της αρεσκείας τους, θα πρέπει να τα επιστρέψουν άμεσα.

Το συνολικό ποσό που χρωστούν τα κόμματα στο κράτος, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία ανέρχεται σε €1.792.500. 

Αναλυτικά οι επιστροφές που πρέπει να γίνουν στο ταμείο του κράτους από το κάθε κόμμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Πετρίδης:

- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα πρέπει να επιστρέψει 813.000 ευρώ

- Το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 384.000 ευρώ

- Το ΑΚΕΛ πήρε χορηγία 680.000 ευρώ και έδωσε τις 474.00 ευρώ στον υποψήφιο της αρεσκείας του, επομένως θα πρέπει να επιστρέψει το υπόλοιπο ποσό των 206.000 ευρώ. Το ΑΚΕΛ είναι το μοναδικό κόμμα που μοίρασε ποσό της χορηγίας που έλαβε σε υποψήφιο για τις Προεδρικές.  

- Το ΕΛΑΜ θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 98.000 ευρώ

- Το Κίνημα των Οικολόγων θα πρέπει να επιστρέψει 127.500 ευρώ

- Η ΕΔΕΚ θα πρέπει να επιστρέψει 164.00 ευρώ

Όλα τα προαναφερόμενα ποσά θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί το 2018, επεσήμανε ο κ. Πετρίδης.

Γιατί δόθηκε νέα χορηγία αφού δεν επέτρεψαν τα χρωστούμενα;

Σε ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου γιατί δόθηκε στα κόμματα νέα χορηγία αφού δεν είχαν επιστρέψει τα χρήματα που χρωστούσαν στο κράτος, ο κ. Πετρίδης απάντησε πως είναι μια πολύ λογική απορία και αυτή θα πρέπει να υποβληθεί σε αυτούς που δίνουν τα χρήματα. Δηλαδή στο Γενικό Λογιστήριο και στο Υπουργείο Οικονομικών του κράτους. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Πετρίδης αυτή είναι όντως η τακτική που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις για τους πολίτες. "Εάν εσείς έχετε να παίρνετε ένα επίδομα 500 ευρώ από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και χρωστάτε στο κράτος 200 ευρώ, τότε οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις θα σας δώσουν τη διαφορά, τα 300 ευρώ. Τα 200 ευρώ που χρωστάται θα αποκοπούν έναντι της χορηγίας που πήρατε. Είναι αυτός ένας τρόπος να επιστραφούν τα χρήματα." 

Η χορηγία για τους μη κομματικούς υποψήφιους

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφερόμενος στους υποψήφιους για την Προεδρία που δεν είναι κομματικοί υποψήφιοι ή δεν υποστηρίζονται από κόμματα, είπε ότι δεν μπορούν να διεκδικήσουν χορηγία γιατί δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια στον σχετικό νόμο. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν, εάν το θέλουν, η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να διορθώσουν αυτό το θέμα με νέα νομοθετική ρύθμιση.