Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ουνφικυπ

Την έλλειψη κοινού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές για ειρηνευτικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε κοινά συμφωνημένη λύση, καταγράφει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Ειρηνευτική Δύναμη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, UNFICYP, που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τετάρτης ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αριθμό S/2023/3.

Στην έκθεση ο ΓΓ του ΟΗΕ προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την παράταση της θητείας της αποστολής για έξι μήνες, έως τις 31 Ιουλίου 2023. 

Σύμφωνα με την έκθεση, το τελευταίο εξάμηνο, στο οποίο αναφέρεται η έκθεση, το πολιτικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών χαρακτηρίστηκε από μια σημαντική σκλήρυνση των θέσεων και αύξηση της μη βοηθητικής ρητορικής, με φόντο την προεκλογική εκστρατεία και τη μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στη δυνατότητα των δύο πλευρών να βρουν κοινό έδαφος για έναν δρόμο προς τα εμπρός όσον αφορά τις συνομιλίες.

"Το έργο της ειρηνευτικής δύναμης συνεχίζει να επηρεάζεται από την έλλειψη κοινού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές σε σχέση με τις ειρηνευτικές συνομιλίες και από την απουσία προοπτικής για κοινά συμφωνημένη λύση", αναφέρεται στην έκθεση.

Δείτε την έκθεση εδώ.