Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πολιτική

Εκθέσεις ΓΓ του ΟΗΕ στη λογική των ίσων αποστάσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Ευθύνες και στις δύο πλευρές για την μη επανάληψη των συνομιλιών προς  επίλυση του Κυπριακού, αποδίδει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο προσχέδιο της έκθεσής του για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών στην Κύπρο, το οποίο κινείται και πάλι αυστηρά στη λογική των ίσων αποστάσεων.

Στο προσχέδιο στο οποίο απουσιάζει η όποια  αναφορά στη συμφωνημένη βάση λύσης, εξισώνεται η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών με την πολιτική ρητορική στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις επικείμενες προεδρικές.

Όπως υποστηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρς «οι δύο πλευρές διατηρούν τις αντίθετες απόψεις τους για την πορεία προς τα εμπρός. Ελλείψει εποικοδομητικών ή εναρμονισμένων μηνυμάτων από τους δύο ηγέτες που θα μπορούσαν να έχουν απήχηση και στις δύο κοινότητες, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και έναντι των Ηνωμένων Εθνών έχει επιδεινωθεί. Από τον Οκτώβριο, οι σκληρυνόμενες απαιτήσεις σχετικά με το καθεστώς του βορρά και η πολιτική ρητορική στο νότο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας αύξησαν τα αντιληπτά ψυχολογικά εμπόδια στη συνεργασία».

Οι προοπτικές επίτευξης κοινού εδάφους για την ειρηνευτική διαδικασία παραμένουν προς το παρόν αβέβαιες, σημειώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος χρεώνει ουσιαστικά και στις δύο πλευρές την δυστοκία στο διορισμό απεσταλμένου των ΗΕ στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, «καθώς οι απόψεις σχετικά με τον ρόλο και την εντολή ενός απεσταλμένου εξακολουθούν να διαφέρουν, δεν έχει βρεθεί ακόμη συμφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες για το διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους επίτευξης κοινού εδάφους για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο.»

Το πολιτικό τοπίο, προσθέτει ο ΓΓ των ΗΕ  περιπλέκεται περαιτέρω από διαφωνίες και δηλώσεις σχετικά με περιοχές εντός της νεκρής ζώνης και τα Βαρώσια, από τις ανταγωνιστικές, κατά την διατύπωση του, διεκδικήσεις στις θαλάσσιες ζώνες και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο δια ταύτα ο Γ.Γ ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να  εμπλακούν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για εφαρμογή ΜΟΕ, βάζοντας στο ίδιο καλάθι τις προτάσεις και των δύο.

«Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους δύο ηγέτες, καλύπτουν τομείς δυνητικού οφέλους και για τις δύο πλευρές και ενδέχεται με τη σειρά τους συμβάλλουν στη βελτιωμένη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου», υποστηρίζει.  

Στο συγκεκριμένο προσχέδιο ωστόσο απουσιάζει η όποια επίκριση  για τις μονομερείς ενέργειες της τουρκικής πλευράς στο Γήπεδο της Τσεντινκαγιά και τη Δένεια.

Το ίδιο ισχύει και για το Βαρώσι, για το οποίο ωστόσο γίνεται ειδική αναφορά στην έκθεση για ανανέωση της θητείας της Ουφικύπ, όπου σημειώνεται πως δεν υπήρξε κανένα μέτρο συμμόρφωσης με την έκκληση του Σ.Α για ανατροπή των ενεργειών της τουρκική πλευράς για άνοιγμα της κλειστής περιοχής.

«Σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως εκ τούτου, η αποστολή και η Γραμματεία έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τις εξελίξεις στο περιφραγμένο τμήμα της πόλης», αναφέρει.

Προβληματισμό προκαλούν οι εκτεταμένες αναφορές στο μεταναστευτικό, καθώς πέραν της περίεργης διαπίστωσης ότι δεν υπάρχει μηχανισμός εξέτασης των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, ο συντάκτης αποφεύγει επιμελώς να επιρρίψει ευθύνες για την εργαλειοποίηση του και τις παράνομες εισροές  μεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, «το νησί αντιμετωπίζει μια πραγματική κρίση δεδομένου του αριθμού των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών σε σύγκριση με το μέγεθος του πληθυσμού του νησιού».

Και ενώ υποβαθμίζονται οι ενέργειες του κατοχικού στρατού στη νεκρή ζώνη, σημειώνεται πως τυχών περιπολίες στην νεκρή ζώνη από το σώμα των 300 που ιδρύθηκε από την ΚΔ,  θα συνιστούσε σημαντική παραβίαση του status quo.

Οι αντιδράσεις

Η συζήτηση και έκκριση των εκθέσεων, τοποθετείται για τις 30 του μηνός. Μέχρι τότε η  Λευκωσία που επιφυλάχθηκε να τις σχολιάσει, θα επιχειρήσει να βελτιώσει τις πολλές κατά διπλωματικούς κύκλους προβληματικές αναφορές.

Ανησυχία για τα όσα καταγράφονται στο προσχέδιο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκφράζει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου. «Την 1η Μαρτίου η Κύπρος θα έχει νέο Πρόεδρο, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει από τον διεθνή παράγοντα για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και για το αν συμφωνεί με  το Πλαίσιο Γκουτέρες. Εκεί δεν χωρούν διφορούμενες και αόριστες απαντήσεις και θα μετρήσει η αξιοπιστία», σημειώνει.

Διαβάζοντας την έκθεση του ΓΓ αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της κακής κατάστασης στο κυπριακό, ήταν το σχόλιο του γγ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου.

«Αποτελεί και την  κορωνίδα της αποτυχίας της διαχείρισης του Κυπριακού από το Νίκο Αναστασιάδη. Να χουμε απέναντι μας μια προκλητική και επιθετική Τουρκία και από την άλλη ο διεθνής παράγοντας να θεωρεί την ε/κ πλευρά συνυπεύθυνη για το αδιέξοδο και όχι μόνον», είπε.

Ανησυχία για το περιεχόμενο των εκθέσεων των Η.Ε εκφράζουν επίσης και άλλα κόμματα και προεδρικοί υποψήφιοι.