Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Η πολιτική των ίσων αποστάσεων θα τηρηθεί όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές και αυτή την φορά από τον Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση του για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να ακολουθήσουν και αυτό το εξάμηνο την πεπατημένη προχωρώντας, σε ουδέτερη καταγραφή γεγονότων χωρίς να εντοπίζουν ευθύνες και καλώντας αμφότερες τις πλευρές σε αποχή από ενέργειες που εκτραχύνουν την κατάσταση.

Αναφορικά με την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για προώθηση της υπογραφής ξεχωριστής συμφωνίας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αν και πέφτει στο κενό, εκτιμάται ότι ακόμη και η όποια άτυπη συνεννόηση μεταξύ Ηνωμένων Εθνών – ψευδοκράτους θα εκληφθεί από το κατοχικό καθεστώς ως βήμα προς ικανοποίηση των θέσεων του.

Στον απολογισμό του έτους ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανάφερε ότι το 2023 θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό το 2022.

Ερσίν Τατάρ   

Επειδή για πρώτη φορά καταφέραμε να γίνουμε μέλος ενός διεθνούς οργανισμού με το συνταγματικό μας όνομα, «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», και αυτό ήταν επίσης σημαντικό.

Τις επόμενες μέρες, η Διευθύντρια του Τμήματος Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Κόλπου του υπουργείου εξωτερικών Θεσσαλία Σαλίνα Σάμπου, αναχωρεί για την Γκάμπια χώρα η οποία είναι μεταξύ αυτών που προσεγγίστηκαν για αναγνώριση της παράνομης οντότητας των κατεχομένων.

Μετά τις επαφές που είχε προ μηνός στα κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της Γκάμπιας με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απέστειλε επιστολή προς τον ομόλογο του της αφρικανικής χώρας, ζητώντας τη διευθέτηση συνάντησης με την προσωπική του απεσταλμένη.

Η προσοχή εκτός της Γκάμπια , στρέφεται και σε άλλες χώρες της Αφρικής και της Ασίας μέλη της ισλαμικής διάσκεψης και της συνόδου τουρκογενών κρατών, στις οποίες η Άγκυρα ασκεί πιέσεις για να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των σχέσεων τους με το ψευδοκράτος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, συγχαρητήρια στο νέο ισραηλινό ομόλογο του  Έλι Κόεν απέστειλε ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ιωάννης Κασουλίδης- Υπουργός Εξωτερικών 

Συγχαρητήρια για τον διορισμό σας ως επικεφαλής του ΥΠΕΞ του Ισραήλ. Είμαι βέβαιος ότι με εσάς ο στενός συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να ενισχύεται. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνεργασία μας για την προβολή των κοινών αξιών και στρατηγικών μας συμφερόντων και για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας