Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ολομελεια βουλης βουλευτες

Αποτελεσματικές, αποδείχθηκαν οι παρασκηνιακές επαφές των τελευταίων ημερών μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και οι υπό αναπομπή νόμοι να τύχουν έγκρισης τόσο από τη Βουλή όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας, η Βουλή αποδέχθηκε τις τέσσερις από τις επτά νομοθεσίες που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 15 υπέρ και 21 εναντίον, απορρίφθηκε η αναπομπή του Νόμου για την επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, ο οποίος με προσθήκη της βουλής, αποκλείει το δικαίωμα επιδότησης γονέων, που θα εγγράψουν το παιδί τους σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο. Η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής αποτελεί προϋπόθεση, για κονδύλι 12 εκατομμυρίων που προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Γιώργος Καρουλλας- Βουλευτής ΔΗΣΥ

Μια καινοτομία που εισάγεται στα πλαίσια του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με 12, 2 εκ. με όφελος 8, 5 χιλιάδες νοικοκυριά. 

Χρίστος Χριστοφίδης- Βουλευτής ΑΚΕΛ

Δεν μπορούμε εν έτει 2022, να υιοθετήσουμε την πολιτική των κουπονιών.

Πρόδρομος Προδρόμου- Υπουργός Υγείας 

Η αντισυνταγματικότητα έγκειται στον αποκλεισμό άλλης φοίτησης παρά σε δημόσιο σχολείο, δηλαδή στον περιορισμό της επιλογής από τους γονείς/κηδεμόνες.

Με τη σημερινή απόφαση της Βουλής, ουδόλως επιτυγχάνεται η φοίτηση σε δημόσια νηπιαγωγεία. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά των ηλικιών τα οποία αφορά αυτή η νομοθεσία να συνεχίσουν όπως μέχρι τώρα να φοιτούν είτε στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε σε δημόσια νηπιαγωγεία όπου όμως, όπως προβλέπεται και ισχύει σήμερα, καταβάλλουν δίδακτρα. 

Με τη θετική ψήφο και από το ΑΚΕΛ αυτή τη φορά, έγινε ομόφωνα δεκτή η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο νόμος που καθιστούσε μέρος της περιουσίας και αντικείμενο κληρονομικής διαδοχής, όσων εκτοπισθέντων, παθόντων ή τουρκόπληκτων είχε παραχωρηθεί κατοικία σε Τ/κ περιουσίας και οι οποίοι απεβίωσαν πριν τις 7 Απριλίου 2006.

Νίκος Κέττηρος- Πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων 

Θα αποδεχτούμε την αναπομπή ως ΑΚΕΛ και να συζητήσουμε ολοκληρωμένα όταν επαναρχίσουν τον οι εργασίες της Βουλής.

Δυο Νομοσχέδια που αφορούσαν την κατάργηση των θέσεων του διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών και του διευθυντή της Υπηρεσίας Μέριμνας και της δημιουργίας νέων θέσεων, παραπέμπονται σε Ολομέλεια, το 2023. 

Η Ολομέλεια αποδέχθηκε ομόφωνα και την αναπομπή για τον περί Γάμου Νόμο, ενώ ομόφωνα απορρίφθηκαν δύο άλλες αναπομπές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς κατέστησαν άνευ αντικειμένου, μετά την αποδοχή της πρώτης. Σημειώνεται πως με την τροποποίηση της βουλής, στο νόμο για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, ο γάμος καθίστατο άκυρος για όσους στο παρελθόν παντρεύτηκαν σε ηλικία 17 ετών.

Αποδεκτή και η αναπομπή που αφορούσε στην παραχώρηση άδειας βιομηχανικών εκπομπών, σε περίπου 73 ενεργοβόρες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και των έξι ατμολέβητων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας.

Είχαν προηγηθεί, το πρωί συνεδρίες τεσσάρων Επιτροπών, Νομικών, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Προσφύγων, στις οποίες εξετάσθηκαν οι αναπομπές, ενόψει της Ολομέλειας.