Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρόμπερτ Μενέντεζ

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα λογοδοτήσει για τη συνεχόμενη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτησε  ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, απαιτώντας ταυτόχρονα όπως ο Ερντογάν σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και να αποσύρει τους Τούρκους στρατιώτες από την Κύπρο.  Καταδίκασε, επίσης, τις πρόσφατες απειλές που διατύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος εναντίον της Αθήνας.

“Αν η απαίτηση η Τουρκία να αναγνωρίσει την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία με κάνει εχθρό του Ερντογάν, τότε είναι ένα σήμα που θα φορέσω με τιμή”, είπε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στα βασικότερα σημεία της ομιλίας του, ο Μενέντεζ εστίασε στο Κυπριακό, στην πώληση των F-16 και στη γενικότερη επιθετική συμπεριφορά και απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.

Σχετικά με την Κύπρο, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να διαιρέσει ακόμα περαιτέρω το νησί μετά από πενήντα χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία επιχειρεί να προχωρήσει στο παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων  και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική της παρουσία, λέγοντας ότι πρόκειται για παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτενής ήταν η αναφορά του Μενέντεζ στις τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας. Πριν από λίγες ημέρες, μπροστά από ένα δημαρχείο στην βόρεια Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν απείλησε με πυραυλική επίθεση την Αθήνα, λέγοντας ότι η Ελλάδα φοβάται τους πυραύλους τους, ανέφερε ο Γερουσιαστής. «Λένε ότι ο πύραυλος Typhoon θα χτυπήσει την Αθήνα. Και μετά απευθύνθηκε ευθέως στον ελληνικό λαό και είπε: 'Θα συμβεί αυτό… εκτός αν ηρεμήσετε΄. Μιλάμε για ένα μέλος του ΝΑΤΟ που απειλεί ευθέως να στοχεύσει την Αθήνα, μια πόλη τριών εκατομμυρίων αμάχων. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη μια σκόπιμη επίθεση εναντίον αμάχων είναι έγκλημα πολέμου. Και έτσι, κύριε πρόεδρε, έρχομαι σήμερα στο βήμα της Γερουσίας για να καταδικάσω τις πρόσφατες ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, οι οποίες όχι μόνο είναι ανησυχητικές αλλά και εντελώς απαράδεκτες», τόνισε.

Κάνοντας λόγο για μια «επιθετική εκστρατεία» που εκτυλίσσεται σε ολόκληρη την περιοχή, ο γερουσιαστής διαμήνυσε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην ικανοποίηση του αιτήματος της Άγκυρας για την αναβάθμιση και την απόκτηση νέων μαχητικών F-16. «Και απαιτώ από τον Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και να αποσύρει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη από την Κύπρο. Και νομίζω ότι, δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν», είπε.

Όσον αφορά τις συνεχείς απειλές θα πάνε μια νύχτα ξαφνικά στην Ελλάδα, o κ. Μενέντεζ είπε ότι η κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. «Έχουμε δει τον Ερντογάν να απειλεί επανειλημμένα την ελληνική κυριαρχία. Είπε, διαβάζω τα λόγια του, ότι οι τουρκικές δυνάμεις 'μπορούν να έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ'. Φαίνεται να αυξάνει την παράνομη, αυταρχική συμπεριφορά του ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένες ρητορικές απειλές αλλά για ένα μοτίβο παράνομων διεκδικήσεων που αμφισβητούν συστηματικά την κυριαρχία στην ελληνική επικράτεια, σημείωσε ο Μενέντεζ. Όπως είπε, αυτή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν περιορίζεται στις πρόσφατες απειλές που διατυπώθηκαν εναντίον της πρωτεύουσας μιας συμμαχικής νατοϊκής χώρας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γερουσιαστής είπε ότι, «είμαι σίγουρος ότι δεν θα κάνω πολλούς φίλους στην Άγκυρα και ο Πρόεδρος Ερντογάν με έχει επικρίνει προσωπικά, αποκαλώντας με εχθρό του κράτους. Αλλά αν το να αντιστέκομαι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάνει εχθρό του Ερντογάν – αν η κλήση της Τουρκίας ότι εξόπλισε το Αζερμπαϊτζάν και επέτρεψε τη σφαγή αθώων Αρμενίων με κάνει εχθρό του Ερντογάν – αν η απαίτηση από την Τουρκία να αναγνωρίσει την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία με κάνει εχθρό του Ερντογάν – τότε είναι ένα σήμα που θα φορέσω με τιμή».

Εξάλλου, ο Ρ. Μενέντεζ, τόνισε ότι «όσο βίαιη κι αν ήταν η θητεία του Ερντογάν στο εσωτερικό, η εξωτερική του πολιτική ήταν απολύτως απαίσια. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές – οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του Τούρκου Προέδρου. Πρέπει να θεωρήσουμε τον Ερντογάν υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του όταν παραβιάζει τους διεθνείς νόμους ή αμφισβητεί τους δημοκρατικούς κανόνες ή επιτρέπει στις δυνάμεις του να διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».